Franstaligen stemmen vrijdag over belangenconflict

Franstaligen stemmen vrijdag over belangenconflict

Franstaligen stemmen vrijdag over belangenconflict

Print
De Franstalige partijvoorzitters zijn verontwaardigd over de stemming rond BHV in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Zij spreken van een "ernstige daad van politieke agressie tegenover de Franstaligen die de het nationale evenwicht verstoort".
Ze roepen daarom een belangenconflict in. Een motie daarover wordt vrijdag gestemd in het parlement van de Franstalige Gemeenschap.

Dat hebben de voorzitters van de Franstalige partijen Didier Reynders (MR), Elio Di Rupo (PS), Joëlle Milquet (cdH), Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant (Ecolo) woensdagavond na een gemeenschappelijke vergadering bekendgemaakt. Die gemeenschappelijke vergadering kwam er op vraag van Reynders.

Namens de Franstalige partijvoorzitters sprak Reynders van een "breuk in het pact tussen de Belgen". De Franstalige partijkopstukken noemen de stemming een "agressie tegen de Franstaligen" die heeft geleid tot een zware vertrouwensbreuk. Ze roepen alle politieke partijen, zowel in het noorden als het zuiden van het land, op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en het vertrouwen te herstellen.

"We hopen dat de rede het zal halen om in wederzijds respect te komen tot een herstel van de federale loyauteit", zo staat in een gemeenschappelijk persbericht.

Intussen roepen de Franstaligen een belangenconflict in. Daarover zal vrijdag gestemd worden in het parlement van de Franstalige Gemeenschap. Door die ingreep wordt de procedure rond het wetsvoorstel BHV opgeschort en "dringt zich een overleg op tussen Franstaligen en Vlamingen". De procedure van belangenconflict kan ingeroepen worden door een parlement, als een drievierdemeerderheid van dat parlement dat nodig vindt. Over het opstarten van een eventuele alarmbelprocedure na afloop van het belangenconflict, legden de Franstalige voorzitters geen verklaringen af.

Reynders en Milquet benadrukten dat de oranje-blauwe onderhandelingen zijn opgeschort. Volgende week maandag zouden de Franstalige partijen opnieuw een gezamenlijk standpunt willen innemen.
MEEST RECENT