'Dopingzondaars riskeren schorsing voor OS'

Print
Als het van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afhangt dan zullen "atleten die een schorsing van minimaal zes maanden oplopen niet te zien zijn op de Olympische Spelen." Dat verklaarde onze landgenoot en IOC-voorzitter Jacques Rogge woensdag.
Rogge gaf woensdag tijdens een conference call aan dat hij hoopte dat de maatregel vanaf de Olympische Winterspelen in 2010 te Vancouver kan toegepast worden, alsook voor de Olympische Zomerspelen in 2012 in Londen. "Atleten en diegenen waarmee ze nauw samenwerken kunnen dan hun accreditaties verliezen", aldus Rogge. "Dit is een fundamentele beslissing die door de algemene vergadering van het IOC, die volgend jaar samenkomt in Beijing, goedgekeurd moet worden."

De voorzitter van het IOC ging ook dieper in op de Conventie van het UNESCO. Deze conventie werd door 120 landen nog niet ondertekend. "Ik begrijp dat het voor de internationale federaties niet zo makkelijk is om hun reglementen te wijzigen. De onaangekondigde controles brengen immers ook heel wat kosten mee voor de kleinere federaties. Toch ben ik ervan overtuigd dat alles in orde komt tegen 1 januari 2009", waarmee Rogge verwijst naar de datum dat de Wereldcode van kracht wordt.

Tijdens de laatste meeting van het IOC, in juli te Guatamala, gaf Dick Pound, voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA) aan dat een tiental olympische federaties de code volgens hem niet respecteerden en vandaar op termijn ook een uitsluiting van de Olympische Spelen riskeren.
MEEST RECENT