Discovery veilig geland in Florida

Discovery veilig geland in Florida

Discovery veilig geland in Florida

Print
Op terugweg van het Internationaal Ruimtestation ISS is het Amerikaanse ruimteveer Discovery met zeven bemanningsleden aan boord woensdagavond veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida, zo was rechtstreeks op NASA te volgen.
De wielen van de shuttle stonden stil om 19.02 uur Belgische tijd, wat het officiële einde van de vlucht was die vijftien dagen heeft geduurd. Zoals steeds viel het ruimteveer als een baksteen naar beneden in de laatste fase van de daling.

De Discovery heeft een bewogen, aartsmoeilijke maar succesvolle assemblagemissie naar het ISS achter de rug. Zo werd de nieuwe en in Italië gebouwde verbindingsmodule Harmony aangehecht en werd een enorme set zonnepanelen verhuisd. Bij het terug openklappen van één van die twee panelen bleek er één beschadigd te zijn. Maar tijdens een zeer riskante ruimtewandeling van twee astronauten werd het euvel verholpen.

Dankzij het werk van de opvarenden van de Discovery en van het ISS is de spacemeccano, wat de energievoorziening betreft, klaar om het Europese lab Columbus te ontvangen. Dit vertrekt op 6 december met het ruimteveer Atlantis. Frank De Winne is reserveastronaut voor deze missie.

Na de koppeling van de Discovery aan het ISS op 25 oktober konden voor het eerst in de 50 jaar oude ruimtevaartgeschiedenis twee vrouwelijke gezagvoerders, Pam Melroy en Peggy Whitson, elkaar in de ruimte begroeten.

Voor astronaut Clayton Anderson zat woensdag een verblijf van 152 dagen in de ruimte er op. Zijn plaats in het ISS is nu ingenomen door Dani Tani.
MEEST RECENT