Franstalige burgemeesters HV betreuren stemming

Print
De Franstalige waarnemende burgemeesters van de Vlaamse faciliteitengemeenten betreuren de stemming in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken voor de splitsing van BHV. Ze wijzen erop dat deze eenzijdige beslissing de toekomstige eenheid van het land in het gedrang dreigt te brengen en roepen op dat iedereen water in de wijn zou doen om tot een oplossing te komen.
"Dat de Vlamingen de splitsing van de kieskring eenzijdig willen doorduwen sterkt ons in onze vraag tot aanhechting van de faciliteitengemeenten bij Brussel. Als de Franstaligen in de rand slachtoffer worden van een eenzijdige splitsing zonder compensatie zullen daar ook de Vlamingen in Brussel de dupe van worden en zal Brussel op termijn niet meer de hoofdstad van Vlaanderen zijn. Dit wordt een pyrrusoverwinning voor de Vlamingen. Alle partijen zullen er slechter van worden", aldus Francois Van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem.

Arnold d'Oreye de Lantremagne van Kraainem hoopt dat ieder zijn kalmte bewaart zodat er oplossingen kunnen uitgewerkt worden waardoor beide gemeenschappen verder kunnen samenleven in hetzelfde land. "De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is voor de Vlamingen uitgegroeid tot een symbooldossier. Voor ons, Franstaligen, ligt bijvoorbeeld het Vlaamse standpunt dat de faciliteiten uitdovend moeten zijn heel moeilijk. We moeten oplossingen zoeken om de eenheid van het land te bewaren. De mensen in Kraainem zijn hierover zeer ongerust".

.

Nu in het nieuws