Lichte daling bedrijfscriminaliteit 2004-2006

Print
Antwerpen - In de provincie Antwerpen is in de periode van 2004 tot 2006 een lichte daling te noteren van het aantal diefstallen en inbraken bij ondernemingen. Die vaststelling blijkt uit de criminaliteitsstatistiek van de Federale Politie en werd woensdag toegelicht op een gezamenlijke studiedag van Voka en het Antwerpse provinciebestuur over 'Veilig Ondernemen'.
Patrick Quintelier, veiligheidsadviseur van de Mechelse Kamer van Koophandel, stelt dat de daling in de bewuste periode vooral in het arrondissement Antwerpen het grootst is. Daar ging het van 1.671 vaststellingen in 2004 naar 1.151 in 2006. In het arrondissement Turnhout werd een iets kleinere daling vastgesteld van alle misdrijven op de bedrijventerreinen van 1.524 naar 1.354, waarvan zowat 39 pct gaat om diefstallen en zowat 14 pct om inbraken. Het arrondissement Mechelen kampt als enige met een lichte stijging van 257 naar 285 diefstallen in de besproken periode, maar heeft sowieso wel een pak minder meldingen dan de andere twee arrondissementen.

Van de steden en gemeenten met de meeste diefstallen en inbraken in bedrijven is de stad Antwerpen koploper, verantwoordelijk voor 35 pct van alle misdrijven in de hele provincie. De gemeente Schoten is de tweede in rang. Wommelgem volgt op de derde plaats en Aartselaar en Kontich zijn respectievelijk nummer vier en vijf.

Quintelier stelde eveneens dat bedrijventerreinen aan op-en afritten van een autosnelweg meer criminaliteitsgevoelig zijn en dat er meer misdrijven worden gepleegd in bedrijvenzones waar een dancing of een winkelcentrum in de buurt ligt. De meeste misdrijven gebeuren in het weekend tijdens de nacht of in de week tijdens de kantooruren. Wel zou toezicht door private bewakingsfirma's (consortiumbewaking) tijdens de nacht de criminaliteit doen dalen, aldus Quintelier.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio