'Graanprijzen blijven hoog'

De graanprijzen zullen tijdens het komende jaar op een hoog niveau blijven en zullen leiden tot een verdere stijging van de kosten van voedingsmiddelen als brood, pasta, vlees en melk. Dat heeft de Landbouw- en Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag in het tweejaarlijks rapport "Food Outlook" gemeld.

Belga

"Zelden is er wereldwijd zo'n grote zorg geweest wegens de prijsinflatie bij levensmiddelen", aldus de organisatie tijdens de voorstelling van het rapport.

Aan de oorzaak van de blijvende stijgende graanprijzen liggen productieproblemen en lage oogsten in de belangrijkste exportlanden. Maar ook de hoge vraag naar biobrandstoffen en toenemende transportkosten doen de prijzen voor voedingsmiddelen stijgen. Specifiek door de hoge vraag naar biobrandstoffen (ethanol) zal de vraag en de prijs voor maïs, suiker, soja en palmolie tijdens de komende jaren sterk stijgen.

Speciaal rapporteur bij de VN Jean Ziegler haalt zwaar uit naar het gebruik van agrarische producten voor de productie van biobrandstoffen. Volgens de man is het een misdaad tegen de mensheid om producten voorzien voor de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken voor biobrandstoffen. Vorige week zei de Zwitser nog dat hij vreest dat biobrandstoffen voor (nog meer) honger in de wereld zullen zorgen.

De FAO waarschuwt dat de jongste graanoogst veel lager is uitgevallen dan de oogsten uit de voorbije jaren, "terwijl de vraag naar graan in de levensmiddelenindustrie en voor industrieel gebruik sterk is gestegen".

Wat betreft de tarweproductie voor 2008, ziet de FAO het positief: alle tekenen zijn aanwezig dat er in de komende jaren meer tarwe verbouwd zal worden. Bij een normale stijgende vraag naar deze gewassen zou de prijs ervan kunnen dalen.