11.11.11 dient klacht in tegen kritisch boek

11.11.11 dient klacht in tegen kritisch boek

11.11.11 dient klacht in tegen kritisch boek

Print
De ngo 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, heeft een klacht ingediend tegen de uitgever en tegen de auteur van het boek "Hoe goed is het goede doel?" voor de geleden morele en financiële schade. In dat boek, dat vanaf woensdag in de rekken ligt, stelt auteur Thiery Debels dat van elke 100 euro die gedoneerd wordt aan een goed doel, slechts 1 euro zijn bestemming bereikt. Vredeseilanden bekijkt of zij een klacht zullen indienen.
"De klacht is woensdag ingediend. Het is een klacht wegens de morele en financiële schade die we hebben geleden", zo zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. "We wilden het boek niet uit de rekken laten halen, omdat we er niet van beschuldigd willen worden iets te verbergen te hebben."

Voor Vanden Berghe is de kern van de zaak de ondertitel van het boek. Die luidt: "Voor elke 100 euro in de collectebus van 11.11.11 gaat er 1 euro naar het Zuiden". "De auteur maakt de keuze voor een ondertitel die nergens in het boek onderbouwd wordt. Het is heel duidelijk dat dit marketing is", aldus Vanden Berghe.

De ondertitel is volgens Vanden Berghe je reinste onzin. "Het is heel duidelijk dat dit niet waar is. Zowat 22 procent van de giften gaat naar partners van 11.11.11 in het Zuiden, 53 procent naar programma's van lidorganisaties van 11.11.11 en 25 procent naar de Noordwerking. Iedereen kan dit ook nalezen op onze website."

De ondertitel van het werk is, aldus Vanden Berghe, marketing ten koste van de vrijwilligers die momenteel de straat opgaan. De 11.11.11-campagne ging deze week van start, met het hoogtepunt dit weekend.

Bij Vredeseilanden zijn de juristen een mogelijke klacht aan het overwegen. "We zijn niet van plan de boeken uit de rekken te laten halen. We hebben de antwoorden op alle aantijgingen op onze website geplaatst. We verkiezen dat de mensen het boek lezen, met onze antwoorden erbij", aldus Dré Smessaert van Vredeseilanden. Bij uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts zijn ze nog niet op de hoogte van een klacht. "Het boek ligt vanaf woensdag in de winkels", zegt uitgever Kristof Lamberigts. "We hebben dinsdag via de media vernomen dat men een klacht zou indienen, maar wij, noch de auteur hebben een klacht gekregen." In totaal zijn er zowat 4.000 exemplaren gedrukt.

.

Nu in het nieuws