Keulen zal zelf beslissen over benoeming randburgemeesters

Print
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) heeft woensdag in het Vlaams parlement nog eens herhaald dat de benoeming van vier Franstalige burgemeesters in de rand geen deel kan uitmaken van federale onderhandelingen. Hij zal zelf finaal de beslissing nemen over de benoeming, zei hij.
De benoeming van de burgemeesters uit vier faciliteitengemeenten rond Brussel is een eis die het FDF stelt om binnen de oranje-blauwe partijen te kunnen komen tot een communautair akkoord. De betrokken burgemeesters hebben voor de verkiezingen Franstalige oproepingsbrieven verstuurd, wat in strijd is met de taalwetgeving. Ze zijn nog niet benoemd omdat er nog een onderzoek loopt van de provinciegouverneur.

Na een vraag van Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) zei Keulen nog eens dat de benoeming van burgemeesters een bevoegdheid van de gewesten is en dus geen deel kan uitmaken van federale onderhandelingen. Ook na de "oekaze en chantage" van FDF-voorzitter Maingain blijft Keulen bij zijn standpunt.

De Open Vld-minister ontkent ook dat hij de hete aardappel van de (niet-)benoeming zou doorsturen naar de hele Vlaamse regering. "Ik ga mijn collega's consulteren, maar finaal zal ik beslissen", zei Keulen. Dat zal voor het einde van het jaar gebeuren.

Van Hauthem wou Keulen nu al horen zeggen dat hij de burgemeesters niet gaat benoemen, maar Keulen wil de procedure strikt volgen. "Het zou getuigen van amateurisme als ik zou ingaan op uw provocatie", aldus Keulen. Volgens Eric Van Rompuy (CD&V) is er niet zo'n haast bij die beslissing. "Ze zijn nu niet benoemd. Waarom moet er dan nu onmiddellijk beslist worden om ze niet te benoemen? ", zei hij.

Dinsdag nog zei Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) dat de burgemeesters niet benoemd zullen worden.
MEEST RECENT