Veiling Hoogstraten verkoopt meer dan 20.000 ton aardbeien

Veiling Hoogstraten verkoopt meer dan 20.000 ton aardbeien

Veiling Hoogstraten verkoopt meer dan 20.000 ton aardbeien

Print
Hoogstraten - De aardbeienaanvoer op de coöperatieve 'Veiling Hoogstraten' heeft gisteren voor het tweede jaar op rij de kaap van 20 miljoen kilo overschreden. Vorig jaar gebeurde dit eind december, dit jaar kwam de twintig miljoenste kilo al anderhalve maand vroeger. Volgens de veiling impliceert dit dat er tegen het jaareinde een totale toevoer van 21 miljoen kilo aardbeien verwacht wordt.
De hoeveelheid bevestigt volgens de organisatie vooral de metamorfose die de aardbeienteelt in de Noorderkempen de laatste twintig jaar onderging, van gelegenheidsteelt en teelt voor industrie naar een professionele jaarrond-teelt voor de versmarkt. De aanvoer bedroeg 4.100 ton in 1986; 8.600 ton in 1996 en overschrijdt dus de 20.000 ton in 2006 en 2007: een vervijfvoudiging op twintig jaar.

De veiling berekende dat de gigantische hoeveelheid aardbeien elke Belg jaarlijks kan voorzien van 2 kg aardbeien en dat alle aardbeien naast elkaar gelegd, de aarde rond zouden kunnen.

In 2006 steeg de totale productie van Belgische aardbeien tot 38.479 ton, het merendeel in serres geteeld. Het aandeel van de Veiling Hoogstraten daarin bedroeg maar liefst 20.022 ton, of 52 pct van de totale Belgische productie. Volgens de Veiling speelt Hoogstraten daarmee op Europees niveau. "Er zijn weinig afzetorganisaties die een dergelijk aardbeivolume weten te bundelen", klinkt het.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio