VAB pleit voor hogere fiscale aftrek woon-werkverkeer

Print
De stijging van de benzine- en dieselprijs treft vooral de mensen die hun eigen wagen gebruiken voor woon-werkverkeer. Daarom pleit de Vlaamse Automobilistenbond VAB voor een verhoging van de fiscale aftrek op woon-werkverkeer. Dat heeft Maarten Matienko, woordvoerder bij VAB, woensdag gezegd na een nieuwe stijging van de benzineprijzen.
"Die fiscale aftrek bedraagt nu al jaren 15 eurocent per kilometer", klaagt Matienko. "Er zou een significante verhoging moeten komen die minstens de verhoging van de accijnzen, sinds de invoering van het cliquetsysteem in 2003, moet compenseren", stelt hij voor. De VAB-woordvoerder stelt een verhoging van gemiddeld tien eurocent voor om de accijnsverhoging te vergoeden. Tussen 2003 en 2007 was er volgens Matienko een verhoging van de accijnzen van 12 eurocent voor benzine en 4 eurocent voor diesel. "Deze verhoging heeft te maken met de invoering van het cliquetsysteem en een verhoging van de accijnzen inzake biobrandstoffen", legt Matienko uit.

Indien de verhoging van de fiscale aftrek met gemiddeld 10 eurocent er komt -de huidige fiscale aftrek bedraagt 15 eurocent per kilometer- is volgens Matienko de stijging van de BTW tijdens de afgelopen jaren nog niet eens gecompenseerd.

VAB wil de mensen tegemoetkomen die geen alternatief hebben dan hun eigen wagen te gebruiken om naar hun werk te rijden. "De mensen die hun wagen werkelijk nodig hebben, moeten we niet straffen", zegt Matienko.

Naast de verhoging van de fiscale aftrek voor woon-werkverkeer, pleit de VAB ook voor een verlaging van de verkeersbelasting zodat het bezit van de wagen goedkoper wordt. "Het gebruik wordt sowieso al duurder door de stijgende brandstofprijzen", aldus de VAB-woordvoerder. "Door deze maatregel willen we mensen bewust maken om op een andere manier om te gaan met mobiliteit".
MEEST RECENT