TomTom troeft Garmin af in strijd om Tele Atlas

De producent van navigatiesystemen TomTom heeft zijn bod op de Belgisch-Nederlandse kaartenleverancier Tele Atlas verhoogd naar 30 euro per aandeel. Daarmee overtreft TomTom ruimschoots het bod van de Amerikaanse concurrent Garmin op Tele Atlas van 24,50 per aandeel.

TomTom heeft zich bovendien verzekerd van een aandeel van 28,3 procent in Tele Atlas, zo liet het woensdag weten. Het bedrijf heeft daarover een akkoord met enkele aandeelhouders. In de koopovereenkomst staat dat TomTom de aandelen ook krijgt als er een hoger tegenbod komt of als de volledige overname van Tele Atlas om een andere reden niet doorgaat, aldus een woordvoerder van TomTom.

Tele Atlas speelt een sleutelrol in de strategie van de Nederlandse navigatiespecialist. Het bedrijf wil zich onderscheiden door betere en nauwkeurigere kaarten en wil de productie daarvan in eigen hand hebben. Dat is ook van belang in het kader van het Map Share-programma dat TomTom in juni ontvouwde en dat klanten in staat stelt wijzigingen in kaarten met elkaar te delen. Het Amerikaanse Navteq is de enige andere speler op die markt die wereldwijd actief is. Dat bedrijf is echter akkoord gegaan met een bod van 5,6 miljard euro door het Finse Nokia en is daarmee buiten bereik van zowel TomTom als Garmin.

Het nieuwe bod van TomTom waardeert Tele Atlas op 2,9 miljard euro. Het voorgenomen bod van Garmin komt neer op 2,1 miljard euro. Analisten menen dat Garmin meer zou kunnen bieden, maar het belang van TomTom in Tele Atlas maakt dat volgens effectenbank Petercam moeilijk. Toch houden beleggers er rekening mee. Tele Atlas koerste woensdag ruim boven de 31 euro.

TomTom noteerde na een vroeg koersverlies aan het einde van de ochtend vlak. Door een flink belang te nemen en het bod stevig te verhogen, hoopt TomTom te voorkomen dat het opnieuw afgetroefd wordt door Garmin. Het bedrijf sloot eerder een herenakkoord met het bestuur van Tele Atlas waarin het beloofde geen aandelen in te kopen op de beurs tijdens de biedingstermijn. Garmin deed dat wel en heeft inmiddels een belang opgebouwd van ruim 5 procent.

Eerder had TomTom een bod uitgebracht van 21,25 euro per aandeel Tele Atlas, ofwel 1,8 miljard euro. Het bestuur van Tele Atlas steunde dit bod. Het tegenbod van Garmin ontketende echter een biedingsstrijd. Tele Atlas noemde het bod van Garmin vorige week superieur en zei dat TomTom met een beter bod moest komen. Het bedrijf wilde woensdag geen commentaar geven.

Nu in het nieuws