"Vlaams front bijzonder bizar"

Print
Op basis van de voorstellen van formateur Yves Leterme vindt Kamerlid Hans Bonte (sp.a) het "bijzonder bizar" dat er zich een Vlaams front heeft gevormd, "wetende wat de posities tot voor kort waren".
Bonte wijst er op dat "het kot te klein was" toen de vorige paarse regering tijdens onderhandelingen naar een oplossing voor BHV zocht. "Nu scharen ze zich achter een scenario dat à la limite nog erger is", aldus de Vilvoordenaar.

Bonte vindt ook dat men de publieke opinie voor een stuk aan het voorliegen is. Hij verwijst daarbij naar verklaringen van CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen, dat hij altijd heeft gepleit voor een onderhandelde oplossing, terwijl men het in het verleden onder meer over "vijf minuten politieke moed" had.

De grond van de zaak is dat de splitsing van de kieskring er voor Bonte moet komen. "De discriminatie is er", zegt hij. Daarom zal zijn partij voor de splitsing stemmen in de commissie, "tenzij men die gaat koppelen aan wat in de nota staat. Dan zal de prijs wellicht veel te hoog zijn", besluit Bonte.
Nu in het nieuws