Redders in de schijnwerpers

Print
Dendermonde - Het Dendermondse zwembad Olympos grijpt de Vlaamse Zwemweek, die loopt van 17 tot 25 november, aan om het imago van de zwembadredders op te krikken. Vanaf dan zullen zij een actievere rol krijgen in het zwembad.
BR>
”Redders hebben vaak een negatief imago omdat de mensen er meestal mee geconfronteerd worden op momenten dat ze op de vingers getikt worden of als er iets misloopt bij een ongeluk”, zegt directeur Jan Van Damme, die 29 jaar geleden mee aan de wieg stond van de Vlaamse Zwemweek.

”Met het goede werk dat de redders verrichten, komen ze minder in de aandacht. Door hun waakzaamheid worden al heel wat ongelukken vermeden. Toch gebeurt het dat ze af en toe in het water moeten springen om iemand te redden. Dat gebeurt zo’n vijftiental keer per jaar.”

Daarom wil Olympos de zwemmers en het grote publiek op een positieve en leerrijke manier kennis laten maken met de redders. ”Vaak zijn het goede zwemmers en sportlui”, vertelt zwembadverantwoordelijke Tomas Mannaert, die enkele weken geleden verdienstelijk 375ste werd in de Iron Man van Hawaï. ”Hun kennis over het zwemmen en de verschillende technieken wordt vaak onderschat.”

Start to Swim

Tijdens de Vlaamse Zwemweek start Olympos met de actie Start tot Swim. Via verschillende trainingsschema’s, die aan de kassa verkrijgbaar zijn, kunnen beginnende zwemmers leren om grotere afstanden te overbruggen. ”De redders zullen hen begeleiden”, legt Mannaert uit.

”De deelnemers moeten zelf wel al 25 meter kunnen zwemmen. Je krijgt geen persoonlijke trainer, maar de redders zullen wel technische ondersteuning geven en de mensen die dat willen, motiveren.”

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 november vinden er in Olympos allerlei activiteiten en initiaties plaats. Klap op de vuurpijl wordt op 23 november ongetwijfeld de poolparty waar enkel zwem- en/of strandkledij toegelaten is.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio