Burgemeester haalt uit naar gerecht

Print
Temse - De lokale politie van de zone Temse- Kruibeke kon het voorbije weekend zes jongeren oppakken die ‘naar het voorbeeld van de jongeren in de Parijse voorsteden’ de voorbije maanden verscheidene brandstichtingen in Temse pleegden. “Het is een frustratie dat vele daders van misdrijven niet of nauwelijks worden vastgehouden, laat staan veroordeeld”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V).
BR>
”In ons gemeentelijk beleid nemen veiligheid en integratie al jaren een bevoorrechte plaats in”, zegt De Ryck. ”Het gevoerde beleid is heel intensief en wordt vanzelfsprekend voortgezet, maar we mogen niet naïef zijn. Perfectie bestaat niet, ook niet op het vlak van de veiligheid. Criminaliteit zal helaas blijven bestaan. We doen al wat mogelijk is om ze te beteugelen en zo beperkt mogelijk te houden.”

Een versnelde invoering van de gemeentelijke administratieve sancties is na de brandstichtingen voor De Ryck niet aan de orde. ”Het voorkomen van brandstichting heeft niets te maken met gemeentelijke administratieve sancties. Die zijn bedoeld om misdrijven te bestraffen die door het parket niet meer worden vervolgd.

Wij hadden geen haast om het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties in te voeren. Gelukkig maar, want de wet is intussen al meermaals gewijzigd. Het moet trouwens nog worden bewezen in welke mate de prijzenswaardige theorieën tot praktijkresultaten zullen leiden.

Het feit dat nog geen veertig procent van de Vlaamse gemeenten met het systeem is gestart, is een teken aan de wand.” Het gemeentebestuur en de politie kunnen niet zomaar ineens een repressief beleid gaan voeren, aluds de burgemeester.

”Onze politie kan mensen wel wegens misdrijven oppakken, maar niet vasthouden, laat staan veroordelen”, zegt De Ryck. ”Die bevoegdheden liggen bij het parket en de rechtbank. Het is een frustratie van de beleidsverantwoordelijken en van de politie dat vele daders van misdrijven niet of nauwelijks worden vastgehouden en nog minder veroordeeld.”

De burgemeester verdedigt de integratieprojecten die in Temse worden gevoerd. ”Zij hebben stuk voor stuk resultaat”, zegt De Ryck. ”Alleen werken integratieprojecten preventief. Zij voorkomen problemen en moeilijkheden. Daardoor zijn hun resultaten niet echt meetbaar. Wat mis gaat, haalt de media. Wat goed loopt, blijft onvermeld.”
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio