AZ Nikolaas breidt uit

Print
Sint-Niklaas - De twee campussen van het fusieziekenhuis AZ Nikolaas in Sint-Niklaas gaan de komende jaren niet alleen letterlijk meer naar elkaar toegroeien, maar zullen ook in volume toenemen. Er komt een nieuwe brugverbinding tussen de campussen, een nieuwe spoedgevallendienst in de Hospitaalstraat en blok A van het vroegere AZ Maria Middelares krijgt er twee verdiepingen bij.
BR>
De fusie van AZ Waasland en AZ Maria Middelares tot AZ Nikolaas heeft niet alleen organisatorisch heel wat voeten in de aarde, ook op het vlak van ruimtebesteding staat het fusieziekenhuis de komende jaren voor een zware taak. ”Door de fusie is er veel meer vraag naar ruimte dan verwacht”, schetst Tom Coppier, directeur van het facilitair departement. ”Het is duidelijk dat de som van 1 en 1 meer is dan 2. Door de vele nieuwe diensten en de broodnodige renovaties is er een tijdelijk plaatsgebrek. Dat zal op langere termijn evenwel opgelost worden.”

Brugverbinding

De komende jaren zal de bestaande ziekenhuisinfrastructuur dan ook ingrijpend veranderen. De bestaande, gedeeltelijke brugverbinding tussen beide campussen wordt doorgetrokken. Doel is de beide ziekenhuizen beter te verbinden en het gebruik van de tunnel om praktische redenen te verminderen.

Tegen de zomer van 2008 moet de nieuwe brug klaar zijn. Die zal gebruikt worden voor patiëntenvervoer en mogelijk ook worden opengesteld voor bezoekers van de ziekenhuizen.

Dienst 100

Ook ingrijpend wordt de nieuwe spoedgevallendienst. Bedoeling is om de beide spoedgevallendiensten van de campussen te integreren. Die nieuwbouw verschijnt tegen het midden van 2009 op de huidige parking in de Hospitaalstraat. In die nieuwbouw krijgt ook de dienst intensieve zorgen een plaats met dertig nieuwe bedden.

De spoedgevallendienst in de campus De Meesterstraat verdwijnt. Ondertussen heeft de stad ook een princiepsakkoord met AZ Nikolaas en het Rode Kruis om de dienst 100 te integreren. Tot voor de fusie had elk ziekenhuis zijn eigen dienst 100. Nu komt er een nieuw beheersorgaan dat het schaalvoordeel kan benutten.

Gebouw A

Verder zijn de plannen uitgewerkt om twee nieuwe bouwlagen op het dertig jaar oude gebouw A van campus Moerlandstraat te zetten. Op die verdiepingen zullen een high care kunstnierafdeling en een verpleegafdeling komen.

Maaltijdbereiding

Tot slot is AZ Nikolaas ook aan de rand van de stad met werkzaamheden gestart. In de Pachtgoedstraat, naast de toekomstige oostelijke ringweg aan de E17, opent begin 2009 het ’facilitair platform’, zeg maar het distributiecentrum.

Daar komt onder meer ’Onze keuken’, de afdeling die zal instaan voor de maaltijdbereiding voor de ziekenhuizen. De voormalige chefkok van het Hilton Hotel in Antwerpen wordt daarvoor verantwoordelijk. De OCMWkeuken zal dan verdwijnen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio