Bo Hamburger geeft dopinggebruik toe

De Deense ex-wielrenner Bo Hamburger heeft in een woensdag verschenen boek toegegeven dat hij tussen 1995 en 1997 EPO gebruikte.

Belga

De 37-jarige Hamburger is de vierde grote naam uit het Deense wielrennen die dopinggebruik bekent. Eerder gingen ook al Bjarne Riis, Jesper Skibby en Brian Holm tot bekentenissen over. "Doping maakte midden jaren negentig deel uit van het wielrennen (...) en het alternatief was ofwel stoppen met wielrennen ofwel zoals de anderen doen", verduidelijkt Hamburger in zijn boek "De hoogste prijs - Bekentenissen van een wielrenner".

Hamburger is ervan overtuigd dat een groot deel van het peloton in 1995 en 1996 zijn toevlucht zocht tot doping en dat de ploegleiders het niet konden ontkennen. Hij gebruikte doping omdat hij niet wilde aanvaarden dat hij als figurant in het wielrennen rondreed, omdat wielrennen "alles voor hem betekende en dat hij er zelfs zijn vrouw Sanne voor zou verkocht hebben om zijn doel te bereiken". Doping was volgens Hamburger het enige alternatief om snel te rijden.

Hamburger zette in de herfst van 2006 een punt achter een carrière van 16 jaar. Hij reed voor zeven teams, waaronder TVM, CSC en Casino. In 1998 won hij de Waalse Pijl, in 1994 de achtste etappe van de Tour de France, in 2000 een rit in Parijs-Nice en in 1997 behaalde hij brons op het WK in het Spaanse San Sebastian.