Heemkundekring beitelt in gedenksteen van duizend jaar oude parochie

Print
Mechelen - Heemkundekring Hoembeka uit Hombeke (Mechelen) bestaat een kwarteeuw. Nu zondag 11 november, op het naamfeest van Sint- Maarten, de patroonheilige van de parochie, wordt het zilveren jubileum gevierd met de onthulling van een gedenkplaat waarin de parochiegeschiedenis staat gebeiteld.
BR>
Het begon allemaal met een tentoonstelling in 1982, die allerlei Hombeekse Herinneringen in de kijker zette. De hulp werd ingeroepen van wie meer wist of wat bezat over Hombeek. Dit nostalgisch gebeuren bracht enthousiastelingen zoals Paul Behets, Ward De Kempeneer en Firmain Verlinden samen en Hoembeka was geboren.

“Sinds de fusie met Mechelen was het immers voor velen duidelijk geworden dat Hombeek met rasse schreden zijn eigenheid kwijtspeelde. Het uitzicht veranderde, maar ook de mentaliteit. Snel ingrijpen was de boodschap en alles over het heem werd opgezocht, verzameld of geregistreerd”, zegt Ward De Kempenaar, pionier van het eerste uur.

Momenteel telt de vereniging 358 gezinnen als aangesloten leden. Een groot ledenaantal, maar ook het aantal activiteiten en initiatieven nam met rasse schreden toe. “We hebben onder meer een reeks van tien boeken uitgebracht over het dorp aan de Zenne en ook bezorgen we vier keer per jaar ons eigen tijdschrift Het Ridderke aan onze leden.

Naast plaatselijke geschiedenis vergeten we ook de buurgemeenten niet. En de jongste jaren stappen we zelfs het vliegtuig in om in het buitenland (Firenze, Venetië, e.a.) wat cultuur op te snuiven”, zegt De Kempeneer.

Trots is Hoembeka ook over het feit dat ze in 1985 de Sinte-Metteviering in hun Hombeek nieuw leven inbliezen en hierdoor een stuk gemeentefolklore bewaard bleef. Wie denkt dat ‘geschiedkundigen’ zich enkel in boeken verdiepen, heeft het dus fout.

Sinds 1996 doen Hoembeka-leden ook aan ‘dauwtrappen’. In de vroege ochtend van 1 mei trekken ze laarzen aan om in de omgeving door de velden te stappen. Als afsluiter worden de deelnemers telkens vergast op een krachtontbijt van spek en eieren.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio