Burgemeesters Halle-Vilvoorde tegen voorstellen Leterme

Print
Enkele burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die een voortrekkersrol spelen in de actie voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zijn niet te spreken over de voorstellen die formateur Yves Leterme gisteren deed in het dossier. Zowel Willy De Waele (Open Vld) van Lennik als Lieve Vanlinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw herinnert aan het standpunt dat er hiervoor geen Vlaamse toegevingen mogen worden gedaan.
"We zijn er steeds van uitgegaan dat men geen prijs betaalt voor iets dat u toekomt. Als ik nu zie dat Leterme de Franse gemeenschap in Vlaanderen bevoegdheden wil toekennen, dan is het hek helemaal van de dam en worden de faciliteiten fors uitgebreid. Er is hierbij ook geen sprake van wederkerigheid naar gelijkaardige toestanden in Wallonië toe zoals in Komen. Dat is onaanvaardbaar en onbespreekbaar", aldus De Waele.

"Ik zie niet in wat Vlamingen zullen winnen met de prijs die Leterme nu wil gaan betalen voor de splitsing door nog meer geld te gaan pompen in Franse cultuur en onderwijs in Vlaanderen, Franstaligen uit de faciliteitengemeenten toe te laten te stemmen op Brusselse lijsten, enz. Ik heb daarenboven het gevoel dat we nog meer gaan betalen", aldus Vanlinthout.

25 burgemeesters willen referendum aansluiting bij Brussel

Als er ooit sprake zou zijn van een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, dan moeten de inwoners van de zes faciliteitengemeenten uit de rand zich in een referendum eerst kunnen uitspreken over het al dan niet aansluiten van hun gemeenten bij het Brussels gewest.

Dat hebben de 25 burgemeesters (van Brussel en van de faciliteitengemeenten) woensdag gezegd in een gezamenlijke verklaring na de conferentie van de negentien Brusselse burgemeesters. De burgemeesters van de faciliteitengemeenten waar daar uitzonderlijk op uitgenodigd.

De vraag van het referendum zou zijn of de faciliteitengemeenten bij Vlaanderen moeten blijven of aansluiten bij het tweetalige Brusselse gewest. De 25 burgemeesters vragen dat de resultaten van het referendum bindend zouden zijn. "Het referendum zou de uitdrukking zijn van een democratisch recht", zo luidt het.

De burgemeesters halen ook fors uit naar Vlaanderen. Ze noemen de inwoners uit de faciliteitengemeenten en andere gemeenten uit de rand "slachtoffers van de discriminerende houding van het Vlaams gewest dat de faciliteiten wil uithollen. Die houding verhindert het goed functioneren en beheer van de gemeenten, onder meer door de onterechte niet-benoeming van vier van de zes burgemeesters van de faciliteitengemeenten."

De burgemeesters herinneren ook aan de weigering van het Vlaams gewest om de kaderconventie over de bescherming van minderheden te ratificeren. Ze vragen nu "respect voor de democratie en de snelle benoeming van de vier burgemeesters".
MEEST RECENT