Herentalse Syriër probeert uitwijzing nog af te wenden

Print
Herentals - Het zijn stresserende dagen voor de Herentalse Syriër Jaffar Jihad. Na meer dan dan drie jaar in ons land dreigt de uitwijzing voor de goed ingeburgerde werknemer van Van Hool in Lier.
BR>
Jaffar, Koerd van origine, belandde in augustus 2004 als politiek vluchteling in Herentals. Hij ging er meteen aan het werk. ”Ik werkte meer dan twee jaar op verschillende adressen als interim”, zegt hij in heel behoorlijk Nederlands. ”Nu heb ik een vast contract bij busbouwer Van Hool.”

Ook naast het werk is Jaffar goed geïntegreerd. ”Twee jaar geleden leerde ik Fatima kennen, een Marokkaanse die in Noorderwijk (Herentals) woont. Ze is intussen mijn vriendin. Als ik effectief wordt uitgewezen, ben ik alles kwijt: mijn werk, mijn vriendin, mijn collega’s, mijn vrienden...”

Gevangenis

Terugkeren naar Syrië levert Jaffar gegarandeerd grote problemen op. ”Ik zat er al in de gevangenis. Ook mijn familie heeft problemen met het regime. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het toch nog tot een regularisatie komt.”

Jaffar kon zijn advocaat in een minimum van tijd honderd handtekeningen van sympathisanten opsturen. ”De collega’s op het werk kwamen spontaan tekenen. Ze weten tenslotte dat ik geen profiteur ben.”

Maar ondanks de massale steun kan er elk moment iemand voor Jaffars deur staan voor repatriëring. ”En dat is heel stresserend”, verzekert hij. ”Ik slaap slecht en moet er toch elke morgen om 6u uit. En elke dag vrees ik dat ze op het werk papieren aangekregen hebben dat ik niet meer moet komen.”

De uitwijzing zou ook Jaffars buurman Charel Rits betreuren. ”Ik heb die jongen nog nooit weten stempelen”, zegt hij. ”Hij is sympathiek en doet echt zijn best. Ondanks het feit dat hij niet naar school ging, spreekt hij vlot de taal. Al sinds het begin dat hij hier was, wilde hij elk woord verstaan.” Wie Jaffar wil steunen met raad, kan hem bereiken via 048524.48.27.

Bart LAMERS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio