Kring van onderwijzers viert eeuwfeest met 1.900 leden

Print
Turnhout - Met een concert van het meisjeskoor Scala bereikt COV kring Turnhout vandaag, woens dag het hoogtepunt van zijn eeuwfeestjaar. Met zowat 1.900 leden in het Turnhoutse is een grote meerderheid van het personeel in het basisonderwijs aangesloten.
BR>
Het Christen Onderwijzersverbond (COV) kring Turnhout telde bij het ontstaan in 1907 59 leden. “Dat zijn er honderd jaar later zo’n 1.900, van wie er een vierhonderdtal gepensioneerd is. De rest zijn actieve personeelsleden in het vrij en gemeentelijk basisonderwijs, zowel gewoon als buitengewoon”, zeggen bestuursleden Walter De Schepper, Lut Verheyen, Jos Vervoort en Jef De Knaep van COV kring Turnhout.

Met dat indrukwekkende aantal leden in de regio Turnhout- Hoogstraten-Arendonk vertegenwoordigt de vakbond ongeveer tachtig procent van het onderwijspersoneel. “Het gaat daarbij zowel om leerkrachten, personeel als inspectie. Die spreiding is er ook in het kringbestuur. We staan bovendien bekend als een van de actiefste kringen in heel Vlaanderen.”

Dienstbetoon

Net als elk vakverbond richt het COV zich in de eerste plaats op dienstbetoon aan de leden. “De mensen kunnen bij ons terecht met hun vragen over bijvoorbeeld werkgelegenheid, uitbetalingen of verlofstelsels. Maar ook het algemeen welbevinden van de werkkrachten op de werkvloer en permanente vorming zijn onze bekommernis.”

Door de sterke vertegenwoordiging heeft de vakbond een goede voeling met wat er leeft in de klassen. Grieven of problemen kunnen zo perfect naar de hogere echelons worden doorgeseind.

“We weten wat onze mensen in het veld bezighoudt”, zeggen de bestuursleden. “Zo weten we heel goed dat zij de nieuwe plannen over leerzorg als ‘vergif’ aanvoelen.”

Het eeuwfeest vierde COV dit jaar al met een eucharistieviering en academische zitting. Op het programma staat nog een feestelijke uitgave van het eigen kringblad met interviews met de alleroudste leden. In de Warande vindt op initiatief van COV vandaag, woensdag het concert van Scala plaats.

Kaartjes daarvoor zijn nog altijd verkrijgbaar.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio