Gemeentes protesteren tegen NMBS

Print
Herentals - Vanuit Turnhout, Kasterlee en Herentals zijn de voorbije dagen verschillende protestacties ondernomen tegen de nieuwe uurregeling van de NMBS. Turnhout staat voorlopig wel alleen in zijn vraag om een dubbel spoor aan te leggen tot in Herentals.
BR>
Voor de Turnhoutse regio komt er met de invoering van de nieuwe NMBS-uurregeling op 9 december een rechtstreekse verbinding naar Antwerpen bij. Daardoor schuift het bestaande uurschema op de lijnTurnhout- Brussel een halfuur op. De actiegroep TurnhoutManage klaagde al aan dat dit voor de Kempense pendelaars een stap achteruit is.

Het comité krijgt de expliciete steun van de betrokken gemeentebesturen, al gebeurt dat niet in een gezamenlijke stellingname.

Vanuit het Turnhoutse schepencollege en gemeenteraad vertrok een protestbrief naar afgevaardigd bestuurder van de NMBS Mark Descheemaeker. Ook Kasterlee kroop in de pen om de ontevredenheid te uiten. Herentals onderschreef dan weer de petitie van TurnhoutManage.

Parlementaire vraag

“Ik heb zelf ook een parlementaire vraag rond het dossier ingediend”, zegt burgemeester Jan Peeters (sp.a) van Herentals. “Maar dat is door de aanslepende onderhandelingen nog niet op de commissie geagendeerd.”

Volgens de Turnhoutse burgervaderMarcel Hendrickx (CD&V) is de verdubbeling van het spoor in Tielen maar een halve oplossing. “Vanaf december moeten er vier treinen per uur passeren. Als er iets misloopt, kan er geen enkele trein meer langs. De enige afdoende oplossing is een dubbel spoor op het volledige traject tussen Turnhout en Herentals.”

Zijn Kastelse collega Ward Kennes (CD&V) is daarin voorzichtiger. “Het lijkt me tactisch geen goede zet om bij de huidige verwezenlijkingen nóg meer te eisen. Bovendien is zo’n verdubbeling bijzonder duur.” Ook Jan Peeters is een beetje verrast door de nieuwe Turnhoutse vraag. “Het is de eerste keer dat ik die hoor. Volgens mij heeft de overheid ook geen plannen in die richting.

Belangrijker lijkt me dat de frequenties op de Kempense lijnen worden verhoogd en de uurregelingen beter worden afgestemd.”

www.turnhoutmanage.be, www.nmbs.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio