2.331.341 spaarlampen niet afgehaald

2.331.341 spaarlampen niet afgehaald

2.331.341 spaarlampen niet afgehaald

Print
Van de 3.325.779 energiebonnen voor een spaarlamp zijn er uiteindelijk één op de drie omgeruild. Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) vindt een derde actie niet verstandig.
BR>
De eerste actie vond plaats in 2004-2005. Wegens gebrek aan succes stuurde toenmalig minister Kris Peeters bij zodat elk gezinslid, behalve het gezinshoofd, in het voorjaar van 2006 een kortingbon kreeg van vijf euro die bij een handelaar naar keuze kon worden omgeruild voor een spaarlamp. Maar veel beterschap valt er niet te noteren, zo blijkt uit een antwoord van minister Crevits aan Carl Decaluwé.

“De tweede fase van de energiebonactie is afgerond. Globaal werden 3.325.779 bonnen bedeeld. Hiervan werden 994.438 bonnen omgeruild voor een spaarlamp. De respons (30%) ligt lager dan ingeschat, maar zowel de handel als de organisatie die de bonnen inzamelt spreekt van een succes”, zegt Crevits.

Waarom werden de bonnen niet omgeruild? “Uit reacties blijkt dat mensen ze uit het oog zijn verloren of ze niet voor 1 januari 2007 hebben geruild. Anderen hadden geen nood aan een bijkomende spaarlamp. En nog anderen meenden dat het om reclame ging.”

De kosten voor de tweede actie worden geraamd op 6,66 miljoen euro, waarvan 1,69 miljoen euro als vergoeding voor o.m. het versturen van de kortingbonnen en de tvcampagne van Eandis.

“De actie blijft duur in vergelijking met andere huishoudelijke premies. De bonnen hebben wel bijgedragen tot bewustwording en besparing maar na vier jaar stimuleren van spaarlampen lijkt het me beter andere acties rond energiebesparing, zoals dakisolatie, condensatieketels en beglazing, op te zetten”, vindt Hilde Crevits.
MEEST RECENT