Goed verloop test bij nucleair studiecentrum blijkt leugen

Goed verloop test bij nucleair studiecentrum blijkt leugen

Goed verloop test bij nucleair studiecentrum blijkt leugen

Print
Mol - “De slechtse oefening ooit”, getuigen enkele betrokkenen over de rampoefening op 25 oktober bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. De crisiscel van de federale overheid beweerde nochtans dat alles vlot verlopen was. Burgemeester Paul Rotthier (CD&V) bevestigt enkele serieuze mankementen.
BR>
“De slechtste oefening ooit. Ze verliep volgens een aftandse procedure die opgesteld was door mensen zonder veel kennis van zaken”, luidt de keiharde kritiek van de betrokkenen die Gazet van Antwerpen contacteerde. Niemand van hen wil met naam in de krant omdat de zaak zeer gevoelig ligt.

De oefening op het terrein zelf verliep goed, maar de werking van de crisiscel in Brussel liet volgens de getuigen erg te wensen over. Er was sprake van laattijdige reacties en tegenstrijdige bevelen. Er gaan stemmen op om in de toekomst het federaal crisiscentrum te negeren en de noodplanoefening te leiden vanuit de provincie.

Fiasco De bewoordingen die Paul Rotthier gebruikt, zijn minder hard, maar hij beaamt dat er zaken grondig fout liepen.

“De grootste stommiteit was het scenario dat werd gehanteerd. Dat was gewoon ongeloofwaardig en leidde tot een regelrecht fiasco”, vertelt de burgemeester. “Het begon oorspronkelijk als een incident binnen het SCK zonder gevolgen voor de omwonenden. Maar na vier uur kregen we het bericht dat de koeien op stal moesten. Ik heb dan gevraagd aan het crisiscentrum waarom de boer en boerin mochten buiten lopen en de dieren niet. Op geen enkel ogenblik gaf het crisiscentrum de opdracht om de bevolking in te lichten.”

Volgens de burgemeester kwamen ook enkele oude pijnpunten naar boven. “De bedeling van de jodiumpillen is stilgevallen en er is nog steeds geen callcenter dat bij dergelijke crisissen kan worden ingeschakeld.”

“De positieve kant van de oefening is dat we kunnen leren uit de fouten. Alle betrokken diensten moeten een verslag opstellen. Die verslagen gaan we grondig evalueren”, besluit Rotthier.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio