Kristallen schitteren in MoMu

Print
De Oostenrijkse kristalgigant Swarovski heeft kwistig steentjes uitgedeeld aan jonge mode-ontwerpers. Die mochten ze combineren met boterzacht leer. De schitterende én verrassende resultaten kan je bewonderen in het MoMu.
BR>
Geen Belgen deze keer bij de deelnemende ontwerpers, maar internationale aanstormende talenten en ook de Fransman Gaspard Yurkievich die op de Parijse modeweek telkens weer een pittige show verzorgt.

De creative director van Crystal Loves Leather is Philippe Verschueren, een Antwerpse modegoeroe die van vele markten thuis is, maar deze expo aankleden is wel een primeur. Verschueren liep het vuur uit de sloffen om van elk ontwerp een blikvanger te maken. "Kleding wordt op paspoppen gepresenteerd, sieraden in plexi boxen met een spotje erop zoals bij een juwelier. Maar daarnaast heb ik de armen van oude etalagepoppen afgezaagd. Die steken dan uit een muur en houden een object vast."

Eén van de origineelste ontwerpen is een hondenjasje. Philippe Verschueren heeft heel 't stad afgestruind om er een geschikte plastic hond voor te vinden.

Swarovski en mode zijn goede maatjes. Topontwerper Hussein Chalayan verwerkte een myriade kristalletjes in zijn zomercollectie voor 2008. Met behulp van rode laserstraaltjes bracht hij een oogverblindende passage op de catwalk.

Op Swarovski Fashion Rocks, het mode- en muziekbenefiet voor The Prince's Trust, was Kate Moss dan weer het letterlijk schitterende middelpunt. Moss droeg een twenties' jurk bezaaid met 60.000 Swarovski-kristallen. De jurk ter waarde van 60.000 euro wordt op eBay geveild voor het goede doel. En onze Kate Ryan heeft zopas een speciale gitaar laten inleggen met zulke kristalletjes.

Vorige week mocht het voormalige topmodel Christie Brinkley een reusachtige Swarovski-ster onthullen die ter ere van de eindejaarsfeesten op de top van de kerstboom van het Rockefeller Center schittert. Een megaster van bijna 250 kilo met meer dan 25.000 kristalletjes. Brinkley creëerde ook een reeks miniatuur Swarovski-sterretjes die deze week via eBay worden geveild voor het goede doel.

Swarovski bestaat al 112 jaar. Toen installeerde Daniel Swarovski, een uitvinder uit Bohemen, zich in Wattens in het Oostenrijkse Tirol. Deze Daniel was de bedenker van een machine om steentjes voor kristallen sieraden te snijden en te polieren. Vandaag de dag bestiert de vierde en de vijfde generatie Swarovski's het bedrijf in Wattens.

Crystal Loves Leather, van 9 tot en met 22 november, MoMu, Nationalestraat 28, Antwerpen. Maandag gesloten. Toegang gratis.

.

Nu in het nieuws