8 oplossingen voor B-H-V

Print
De Vlaamse partijen vragen al jaar en dag een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Om de verdere verfransing van Vlaams-Brabant tegen te gaan. De Franstaligen vragen compensaties. Er zijn veel mogelijkheden.
BR>
1. Splitsen

De eerste mogelijkheid is de splitsing van de kieskring; en dit zonder compensaties voor de Franstaligen. Wie in Vlaanderen komt wonen moet maar Nederlands spreken, is de achterliggende Vlaamse redenering. Maar in dat geval dreigen de Franstaligen dus met poltieke problemen.

2. Inschrijvingsrecht klein

De kieskring wordt gesplitst, maar de Franstaligen krijgen het recht om zich voor de verkiezingen in te schrijven in de kieskring Brussel waardoor ze voor Franstalige lijsten kunnen blijven stemmen. De Franstalige partijen verliezen daarmee geen stemmen.

3. Inschrijvingsrecht groot

Hetzelfde als het inschrijvingsrecht, maar dan niet alleen voor Franstaligen maar voor iedereen. Hierdoor krijgt iedereen het recht zich in te schrijven voor de kieskring die hij wenst. Dat moet wel zes maanden voor de verkiezingen gebeuren, zodat men het aantal mensen per kieskring kent en op basis daarvan het aantal zetels per kieskring kan bepalen.

4. Twee stembrieven

De kieskring wordt gesplitst, maar iedereen krijgt twee stembrieven - eentje met de kandidaten voor de kieskring Vlaams-Brabant en eentje met de kandidaten voor de kieskring Brussel - Waaruit hij er één kiest.

5. Oude kieskringen

De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt niet gesplitst en men keert in de andere provincies terug naar de oude kieskringen. Ook dit is een manier om tegemoet aan het arrest van het Grondwettelijk Hof.
In heel België zijn er immers provinciale kieskringen voor de Kamer. Behalve in Vlaams-Brabant. Dat is een discriminatie die men moet wegnemen, zegt het Grondwettelijk Hof. Dat kan door de kieskring B-H-V te splitsen. Maar ook door in heel het land de kleinere arrondissementele kieskringen terug in te voeren. Ook dan is iedereen opnieuw gelijk.

6. Kieskring Brabant

Men creëert één grote nieuwe kieskring Brabant (in feite de oude provincie Brabant) die de kieskringen van Leuven, Brussel- Halle-Vilvoorde en Waals-Brabant hergroepeert.

7. Nationale kieskring

Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst en de compensatie is de creatie van een federale kieskring (dus héél België). Daarbij wordt een beperkt aantal Kamerzetels (bijvoorbeeld 15 van de 150) gereserveerd voor de kandidaten en de partijen die in héél het land opkomen. Zo kunnen de Franstaligen uit Halle-Vilvoorde voor Franstalige kandidaten blijven stemmen.

8. Compensaties

De laatste mogelijke oplossing is dat de kieskring gesplitst wordt en dat de Franstaligen op een andere manier gecompenseerd worden. Mogelijkheden zijn dan meer geld voor Brussel of de ondertekening van het Europees minderhedenverdrag.
Nu in het nieuws