"Klacht tegen Total niet ontvankelijk"

Klacht tegen Total niet ontvankelijk

"Klacht tegen Total niet ontvankelijk"

Print
Het federaal parket besluit dat de klacht die vier vluchtelingen uit Myanmar op basis van de Belgische genocidewet hebben ingediend tegen oliegigant Total onontvankelijk is. Dat heeft Lieve Pellens, de woordvoerster van het parket, bevestigd, zo staat woensdag in De Tijd.
Daarmee gaat het parket in tegen de ontslagnemende paarse regering, die in april dit jaar nog gebruikmaakte van haar "positief injunctierecht" om een gerechtelijk onderzoek te laten opstarten rond de klacht uit 2002 tegen Total, zijn ex-topman Thierry Desmarest en ex-directeur in Myanmar, Hervé Madeo.

Aanleiding voor de actie van de regering was de kritiek op Total als grootste westerse investeerder van de militaire junta in het vroegere Birma, die onlangs nog gewelddadig optrad tegen straatprotesten.

Het parket meent dat een arrest van het Hof van Cassatie uit 2005 de Belgische justitie al definitief onbevoegd maakte in deze zaak. Het merkt wel op dat als de klacht vandaag werd ingediend, de Belgische justitie wel bevoegd was geweest. Intussen is de genocidewet immers aangepast.

De advocaat van de vluchtelingen reageert ontgoocheld. Hij hoopt alsnog de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) ervan te overtuigen dat de stelling van het parket niet de juiste is. Het is weinig waarschijnlijk dat hij daarin zal slagen. De KI buigt zich op 21 november opnieuw over de zaak.

.

Nu in het nieuws