Gsm-jammers razend populair

Nooit de aandrang gevoeld om een luidruchtige beller het zwijgen op te leggen? Om een eind te maken aan de hartsproblemen die je willens nillens moet aanhoren? De oplossing bestaat en kost ongeveer 100 euro.

Gsm-jammers worden snel populair. Door zo'n jammer - niet groter dan een gsm zelf - te gebruiken kunnen gsm-rebellen elke conversatie binnen een straal van pakweg 10 meter prompt afbreken. De technologie is niet nieuw, maar het gebruik door Jan en alleman wel. Je kunt ze ondermeer kopen op

en volgens de online editie van de New York Times (NYT) is de vraag sterk groeiend. Ondermeer cafébazen, kapperzaken, theateruitbaters, buschauffeurs, sprekers en acteurs maar ook gewoon frquente gebruikers van het openbaar vervoer zijn afnemers.

Een gsm-jammer zendt zodanig sterke radiosignalen uit dat ze gsm's als het ware overstemmen en het signaal van de gsm naar een mast blokkeren. Het bereik van dergelijke jammers kan variëren van enkele decimeter tot tientallen meter. Vanaf ongeveer 35 euro zou je trotse eigenaar kunnen zijn. De sterkere, vaste toestellen kosten honderden euro zijn in staat om een heuse gsm-vrije zone te creëren.

Het gebruik van jammers, hoe verleidelijk ook is illegaal. De gsm-operatoren betalen grote bredragen voor hun golffrequenties en die frequenties zijn beschermd. Jammen kan beboet worden in de Verenigde Staten. Volgens de NYT heeft de toezichthoudende Federal Communication Commission bedrijfjes die gsm-jammers in de VS verkochten vervolgd. De onlinehandel is in het gat gesprongen, en vooral als geschenk en gadget is een jammer zeer gegeerd.

Sommige operatoren sturen zelfs mannetjes uit om jammers op te sporen of te betrappen. Het gaat zo ver dat ze hun nummer verspreiden waarop gsm-gebruikers moeten bellen als ze ergens een "no-call-zone" ontdekken.

Een bijkomende reden om jammers te verbieden is de veiligheid. De New York Times geeft het voorbeeld van criminelen die gsm-verkeer naar politie of hulpdiensten kunnen lamleggen. Maar ook de publieke gezondheid is in het gedrang. Hoewel de NYT daar niet bij stil staat, is het weinig waarschijnlijk dat het extra sterke signaal van een jammer helemaal geen impact heeft op gezondheid van de omstaanders.

Nu in het nieuws