"Wat een knoeiboel hebben ze ervan gemaakt!"

"Wat een knoeiboel. In vijf maanden is de situatie zodanig achteruitgegaan dat de mensen bang zijn en dat men ons in het buitenland niet langer als voorbeeld aanhaalt".

Dat zei PS-voorzitter Elio Di Rupo maandagavond in een speciale uitzending van de tv-journaals van RTL-TVi en RTBF naar aanleiding van de recordduur van de formatie. "We zijn twintig jaar aan de macht geweest. We hebben gedurende die hele tijd de communautaire vrede verzekerd. We hebben het land verenigd gehouden. In vijf maanden tijd hebben ze alles verknoeid. De mensen zijn bang. We waren een land dat men als voorbeeld aanhaalde in het buitenland. Nu zegt de Russische president Vladimir Poetin dat vooral ons voorbeeld niet gevolgd moet worden", aldus Di Rupo.

De voorzitter van de Franstalige socialisten sprak van een "knoeiboel" na twintig jaar inspanningen door de socialisten om de economische ontwikkeling en de sociale vooruitgang in ons land te verzekeren.

Di Rupo kwalificeerde de vooruitgang van de onderhandelingen om een oranje-blauwe regering te vormen als "therapeutische hardnekkigheid".

Op de vraag of zijn partij bereid was om in de onderhandelingen te stappen, herinnerde Di Rupo eraan dat indien de onderhandelingen mislukken, het aan de koning is om opnieuw contact op te nemen met alle partijen. "Beter 150 dagen van onderhandelingen verliezen dan een regering te vormen tegen de wil in van de mensen", besloot hij.

Op RTL-TVi en RTBF zeiden de federale voorzitters van Ecolo, Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant, dat een stemming woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken het einde zou betekenen van oranje-blauw. In dat geval houdt Ecolo zich ter beschikking van de koning voor elk mogelijk intiatief. Voor Ecolo is de aanwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever in een eventuele regering een "enorm probleem".

Nu in het nieuws