"Superstorm op komst... Prietpraat of niet?"

Superstorm op komst... Prietpraat of niet?

"Superstorm op komst... Prietpraat of niet?"

Print
"Een superstorm voorspellen op basis van zonnevlekken, daar geloven wij niet in", zegt meteoroloog Jarco van den Brink van Meteo Consult.
De Britse weerkundige Piers Corbyn zorgde gisteren voor paniek met de voorspelling dat Nederland en België tussen 24 en 28 november met een zekerheid van 80 procent te maken krijgt met een 'superstorm' met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Komend weekend zou er al een voorproefje komen met windsnelheden tot 175 kilometer per uur, wat in Nederland nooit eerder is voorgekomen.

Meteo Consult is gisteren plat gebeld, vertelt Van den Brink. Reden om op de website weer.nl uitleg te geven onder de kop 'Superstorm op komst...prietpraat of niet?' Volgens Meteo Consult mist Corbyns voorspelling wetenschappelijke onderbouwing.

Het gaat vrijdag wel hard waaien, zegt Van den Brink: windkracht 8 of zelfs 9 op de Wadden. „Het is normaal dat het in november aardig doorwaait." Meteo Consult voorspelt het weer tot twee weken vooruit en experimenteert met weerberichten tot drie maanden. Maar er is de weerkundigen van het Wageningse weerbureau niets gebleken van een zeer stormachtige novembermaand.

Brit

Piers Corbijn baseert zijn verwachting op de zonne-activiteit. Volgens hem begint november rustig, maar tussen 8 en 13 november breekt de hel in etappes los. Er zitten mogelijk windstoten in van 145 tot 175 km/uur.

Daarna wisselen koudere en zachtere perioden elkaar af, terwijl zich op de Atlantische Oceaan een depressie ontwikkelt. Daaromheen weer een zeer actief koufront. Het gevolg is een verschijnsel dat zich als een superstorm laat beschrijven: een exemplaar dat groter zal zijn dan de storm van 1987, zo concludeert ook de Nederlander Piet Paulusma.

Deze superstorm wordt tussen 24 en 28 november verwacht, met windstoten van meer dan 200 kilometer per uur. Zelfs tornado's worden niet uitgesloten.
Nu in het nieuws