"Hitlergroet gemeenteraadslid is  politiek misdrijf"

Hitlergroet gemeenteraadslid is politiek misdrijf

"Hitlergroet gemeenteraadslid is politiek misdrijf"

Print
De correctionele rechtbank van Charleroi behandelde maandag de zaak tegen Olivier Delcourt. Het gemeenteraadslid van Charleroi wordt vervolgd omdat hij tijdens de eedaflegging de Hitlergroet uitbracht.
Volgens zijn verdediging is de correctionele rechtbank niet bevoegd omdat het een politiek misdrijf betreft. De rechtbank verdaagde de zaak naar 3 maart, zodat de partijen conclusies kunnen uitwisselen.

De rechtbank besteedde maandag slechts enkele minuten aan het dossier. Olivier Delcourt zetelt momenteel als onafhankelijk gemeenteraadslid maar werd in oktober 2006 verkozen op de lijst van het extreemrechtse FN.

Delcourt wordt vervolgd omdat hij bij de installatie van de gemeenteraad, op 4 december, de eed met een gestrekte arm aflegde. Hij droeg ook een handschoen. Het gebaar werd door het publiek op gejoel onthaald en beschouwd als een fascistische groet. Er volgde een klacht wegens aanzetten tot rassenhaat. Na zijn uitsluiting uit het FN en zetelt Delcourt nu als onafhankelijk gemeenteraadslid.

De rechtbank zou maandag de opnames van de lokale tv-zender Télésambre over de installatie bekijken, maar de advocaat van Delcourt kondigde aan dat hij besluiten ging neerleggen die de onbevoegdheid van de rechtbank inroepen. In zijn ogen gaat het een politiek en geen burgerrechtelijk misdrijf.

De zaak werd verdaagd tot 3 maart 2008, om de verdediging conclusies te laten formuleren en die over te maken aan de burgerlijke partij, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, en aan het parket.
Nu in het nieuws