Ngo's uit diamantlanden bezoeken Antwerp World Diamond Centre

Print
Antwerpen - Een aantal niet-gouvermentele organisaties (ngo's) uit diamantproducerende landen hebben maandag een bezoek gebracht aan het controlecentrum van het Antwerp World Diamand Centre (AWDC). Ze kregen er gedemonstreerd hoe in Antwerpen met het Kimberley-controles de handel in ruwe diamanten uit conflictgebieden, ook wel bloeddiamanten genoemd, wordt geweerd.
Het AWDC ziet het spontane bezoek van de organisaties, waaronder Global Witness, Partnership Africa Canada en het Nederlandse Fatal Transaction, als een opsteker. "Het bewijst dat het systeem, dat de voorbije week ernstig onder vuur lag door de inbeslagname van Ivoriaanse conflictdiamanten bij een Antwerps diamantbedrijf, wel degelijk goed gevolgd wordt en een schoolvoorbeeld is van hoe de controles zouden moeten gebeuren", zegt AWDC-woordvoerder Philip Claes.

De ngo's zijn tot en met donderdag te gast in Brussel voor de jaarlijkse plenaire zitting van het Kimberleyproces, het forum waarbinnen internationale autoriteiten, niet-gouvernementele organisaties en de diamantsector een certificeringregeling voor ruwe diamant hebben opgezet. "Ze wilden van de aanwezigheid in ons land gebruik maken om te zien hoe onze controles worden uitgevoerd. In landen als Afrika zijn die zo goed als onbestaande", aldus nog Claes.

De vijfentwintigtal bezoekers kreeg naast een rondleiding in het controlecentrum ook van de bevoegde overheidsdienst FOD Economie een uiteenzetting.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio