Nog geen staking bij bijbelproducent Splichal Turnhout

Print
Turnhout - Bij Splichal in Turnhout wordt voorlopig nog geen algemene staking begonnen. Dat hebben personeel en vakbonden van de bijbelproducent maandagochtend tijdens een stemmingsronde beslist. Wel worden tot een bijzondere ondernemingsraad donderdag werkonderbrekingen gehouden.
De personeelsvergadering bij Splichal maandag kwam er nadat vorige week woensdag al spontaan een protestmars uitbrak naar het moederbedrijf Proost, iets verderop in Turnhout. De veertig personeelsleden, die na een eerdere afvloeïngsronde nog overbleven, eisten duidelijkheid rond een geplande fusie en verhuis naar Proost, normaal gepland voor het einde van het jaar. Allerlei verhalen rond een slechts gedeeltelijke integratie van het resterende personeel tot een volledige sluiting van Splichal deden de boel ontploffen.

"Er is nog steeds niets gelost", zegt ABVV'er Rudy Molenberghs. "Donderdagochtend zullen we pas te horen krijgen wat de toekomst zal brengen. Toch heeft een meerderheid van het personeel beslist nog niet te staken en de ondernemingsraad af te wachten." Volgens de vakbondsman is er van gemotiveerd werken geen sprake meer in het bedrijf en zullen langere pauzes gelden als prikacties.

De situatie bij Splichal is al maanden onrustig. Het bedrijf produceert hoofdzakelijk voor de Amerikaanse markt en lijdt onder scherpe concurrentie vanuit China en onder de zwakke dollar. Eerder dit jaar verhuisde de boekbinderij en een deel van het personeel al naar Proost.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio