Kunstboek over de schalkse vos

Print
Lokeren - In elk van de Vlaamse bibliotheken, en dat zijn er meer dan zeshonderd, ligt binnenkort het kunstboek Ast Fonteyne en Reinaert De Vos ter beschikking. Een schenking van de stichting Ast Fonteyne. Auteurs zijn geriater Lucien De Cock; Reinaertkenner Rik Van Daele, voordrachtexpert Hugo Govaert en oud-burgemeester en historicus Hilaire Liebaut.
BR>
Wijlen Ast Fonteyne was onder meer toneelkunstenaar, leraar en Vlaamsgezind. Vraag blijft: wat is de binding met Reinaert De Vos? ”Ast was leraar aan het Sint-Antoniuscollege en onder zijn impuls werden daar veel culturele avonden georganiseerd zoals in 1958 het toneelstuk over de lepe vos”, weet oud-leerling Lucien De Cock, geriater en voorzitter van de Ast Fonteyne Stichting. Op zich niets ongewoons, maar het verhaal van Reinaert met de vele dubbelzinnigheden en zijn vossenstreken week af van wat de vorige jaren werd opgevoerd.

Het Sint-Antoniuscollege was een begrip in Lokeren, de enige studierichting was Grieks- Latijnse en enkel de slimsten van de klas werden toegelaten.

Internaat was er verplicht, ook voor studenten die in Lokeren woonden. Dat hoge niveau werd doorgetrokken naar de toneelopvoeringen en die cultuuravonden waren een begrip in Lokeren.

“Ik weet zeker dat niet alle Franciscanen blij waren met de opvoering van Reinaert De Vos omwille van de teksten. Maar het lukte Ast Fonteyne toch en er werd nog lang over nagepraat in Lokeren. Het was een beetje een keerpunt, sindsdien werd het college opener”, weet De Cock nog. De impact het Sint-Antoniuscollege op Lokeren is een hoofdstuk dat oud-burgemeester Hilaire Liebaut uit de doeken doet in het kunstboek. Het was overigens een Fransciscaan die vijfenveertig jaar geleden het jeugdhuis T-Klub oprichtte.

Hugo Govaert van zijn kant neemt, in het boek, het toneelluik voor zijn rekening en belicht de regisseur in Ast Fonteyne. Een flink deel van het boek gaat over de link tussen Reinaert en het Waasland met in het bijzonder Daknam. “Nochtans komt Daknam niet voor in het oorspronkelijke Reinaertverhaal maar door wandelingen te noemen naar figuren uit het verhaal en door het plaatsen van Reinaertbanken is de vos er wel heel nadrukkelijk aanwezig. Ook nu nog via de Reinaertkring en de Reinaertvoordrachtwedstrijden”, neemt Rik Van Daele dit onderdeel in het nieuwe kunstboek voor zijn rekening.

Lucien De Cock trekt de rol van Ast Fonteyne en Reinaert de vos weg van het lokale gebeuren door de loopbaan van Fonteyne bij de toenmalige NIR te belichten.

Dirk VAN REUSEL

Het boek Ast Fonteyne en Reinaert de Vos is te koop bij het Davidsfonds
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio