Kasteel maakt weer indruk

Print
Beveren-Waas - De buitenrestauratie van het kasteel van het Hof ter Saksen in Beveren zit erop. Het schepencollege van Beveren legt midden deze maand de voorwaarden vast waaronder een privé-investeerder het gebouw een nieuwe bestemming kan geven. “Er bestaat veel interesse”, verzekert schepen van Patrimonium Raf Van Roeyen (CD&V).
BR>
Het kasteel van Hof ter Saksen transformeerde de voorbije twee jaar van een ruïne opnieuw in een kasteel. Een delegatie van Wase Pers, de vereniging van regionale persmedewerkers, ging het gebouw alvast verkennen.

Gids Gert Van Goethem van de Beverse Groendienst verdiepte zich in de geschiedenis zich in de geschiedenis van het gebouw. Hij dook niet alleen in de archieven maar zocht ook nabestaanden op van de vroegere bewoners: de families Versmessen en Meert.

“Jean-Baptiste Versmessen had zijn vrouw beloofd hier een kasteel te bouwen. Hij deed dat na 1792 toen het landhuis dat er stond door de Fransen werd vernield”, vertelt Van Goethem. “De toren van het kasteel is niet toevallig even hoog als de kerk van Haasdonk. Notoir vrijmetselaar Versmessen wilde tonen dat hij even imposant uit de hoek kon komen als de katholieke kerk. Om die reden liet hij ook aan alle vier de kanten een uurwerk aanbrengen. Zo hoefden de mensen zich niet langer exclusief tot de kerk wenden om te weten hoe laat het was.”

De laatste bewoner Edond Meert overleed er in 1961. Ei zo na werd het domein eind de jaren zeventig verkaveld. Toen grepen burgemeester Marcel Van der Aa en gemeentesecretaris Roger Van Roeyen van Beveren in. van Beveren in.

Een lang verhaal samengevat: in 1982 ging het domein open voor het publiek.

Het gemeentebestuur van Beveren besliste dat een privéinvesteerder de kans krijgt iets te doen met het zopas gerestaureerde kasteel. “Tegen midden november willen we het kader klaar hebben waar binnen we gaan onderhandelen. Die gesprekken willen we heel open aangaan, zonder veto’s. We staat vast: aan het park kan niet worden geraakt. Er komt een omheining rond het kasteel en een aparte toegang van het park dat ’s avonds dicht gaat”, beklemtoont schepen van Patrimonium Raf Van Roeyen.
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio