Echtpaar helpt Guinees ziekenhuis aan materiaal

Print
Berlaar - Ibrahima Gakou en Martine De Bie hebben zondag de jaarlijkse Steunprijs voor Ontwikkelingssamenwerking van de gemeente gekregen. Het daaraan verbonden geldbedrag van 745 euro heeft het echtpaar al overgemaakt aan het universitair ziekenhuis van Conakry, de hoofdstad van Guinee.
BR>
Ibrahima Gakou is afkomstig van de presidentiële republiek Guinee, het West-Afrikaanse land dat grenst aan onder meer Senegal en Mali. “Ik ben acht jaar geleden als student naar Duitsland gekomen om er te studeren. Door de onveilige situatie in Guinee kon ik niet meer naar mijn geboorteland terug. Ik ben toen in België verzeild geraakt, waar ik in Brussel Martine leerde kennen. Ondertussen zijn we al zes jaar getrouwd en wonen we in Berlaar”, vertelt Ibrahima.

Vorig jaar in december is Ibrahima voor het eerst naar Guinee teruggekeerd. “Toen ik in het universitaire ziekenhuis van Conakry mijn grootmoeder bezocht, ontmoette ik er een studiegenoot. Hij is er het hoofd van de afdeling Neus-, Keel- en Oorheelkunde. Hij vroeg me om dringende hulp, vooral medische apparatuur.

Hij vertelde mij onder meer dat kinderen met een perforatie van het trommelvlies in buurland Senegal geopereerd moesten worden, gewoonweg omdat zijn eigen ziekenhuis het geschikte materieel niet heeft”, aldus Ibrahima.

“Toen ik kort daarna las over de jaarlijkse Steunprijs voor Ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Berlaar, heb ik bij de gemeente een project ingediend om het ziekenhuis financieel te steunen”, gaat Martine De Bie verder.

“In juli wist ik dat de steunprijs dit jaar voor ons was. Toevallig had Ibrahima net toen een nieuwe reis naar Conakry gepland. Hij heeft het geld toen al overhandigd. Het ziekenhuis heeft er medische apparatuur en medicijnen mee gekocht. Een deel van het bedrag ging ook naar de organisatie van een nationaal seminarie voor neus-, keel- en oorspecialisten.”

Ibrahima en Martine zijn van plan om ook in de toekomst het ziekenhuis te blijven helpen.

“We hebben de voorbije maanden verplegers uit een vijftal ziekenhuizen uit de regio leren kennen. Via hen hopen we op afgedankte apparatuur. We hebben een verlanglijstje uit Conakry ontvangen. Dat gaat van een taboeretje tot een microscoop en ademhalingsapparatuur”, zegt Martine.

Chris VAN ROMPAEY

03-288.44.16, gakou_debie@telenet.be i

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio