Belgoprocess inspecteert aangetaste vaten

Print
Dessel - Belgoprocess telt na een nog niet afgeronde visuele inspectie in totaal een kleine 1.500 aangetaste vaten met laag- en middelactief nucleair afval. Het rapport staat op de website van de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (Niras). De aangetaste vaten houden volgens de instelling geen gevaar in voor werknemers en omwonenden.
BR>
In opdracht van Niras startte Belgoprocess in 2003 met een visuele inspectie van de vaten radioactief afval die in afwachting van definitieve berging zijn opgeslagen in Dessel. Dit programma duurt tot 2012.

De inspecteurs controleerden 29.672 vaten laagactief en 13.806 vaten middelactief afval. De inspectie leverde 1.414 aangetaste vaten laagactief en 82 aangetaste vaten middelactief afval op.

De vaten met gebitumineerd en gecementeerd afval vertonen sporen van roestvorming en zwelling. De radioactieve stoffen blijven wel ingesloten in het cement en de bitumen.

Er is volgens Niras geen gevaar voor besmetting of lekken.

De aangetaste vaten gebitumineerd afval krijgen een dubbele verpakking. Voor de vaten met roestvorming opteert Niras voor een regelmatige controle zonder bijzondere maatregelen. De instelling start een onderzoek naar de oorzaak van de zwelling van het bitumen kapsel. Dit onderzoek is tegen september 2009 afgerond. WVdB www.niras.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio