CD&V handhaaft ultimatum voor oplossing BHV

CD&V handhaaft ultimatum voor oplossing BHV

CD&V handhaaft ultimatum voor oplossing BHV

Print
CD&V blijft er bij dat er tegen woensdag uitzicht moet zijn op een onderhandelde oplossing voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Is die er niet, dan zal de kamercommissie stemmen over de splitsingsvoorstellen. Dat verklaarden CD&V-kopstukken voor aanvang van het politiek bestuur maandag.
Een aantal CD&V'ers zijn ronduit pessimistisch. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy meent dat het op een stemming zal uitdraaien. Kamerlid Michel Doomst zegt dat het aan de Franstaligen is om duidelijkheid te brengen. "Men kan niet het ene moment zeggen 'je t'aime' en dan 'moi non plus'". "Ofwel is er woensdag een zonsopgang waarvan de stralen tot in het parlement raken, ofwel is er een zonsondergang", zei hij.

Volgens Tony Van Parys komt het er op aan "voldoende druk te zetten om uitzicht te hebben op een onderhandelde oplossing". De Franstaligen binnen oranje-blauw verklaarden al dat een stemming over BHV zou leiden tot het einde van de formatiegesprekken. "Dat zullen we dan wel zien", klonk het bij verschillende CD&V'ers.

De benoeming van de Franstalige burgemeesters in de rand, een eis van het FDF, kan niet als pasmunt kan dienen in de onderhandelingen, klonk het bij CD&V.

Formateur Yves Leterme zal na zijn tussentijds verslag aan de koning eerst samenzitten met de Franstalige partijen MR en cdH. Nadien is een gesprek gepland met de Vlaamse partijen Open Vld, CD&V en N-VA.

Formateur Leterme riep maandagvoormiddag de oranje-blauwe delegatieleiders bij zich. Volgens cdH-voorzitster Joëll Milquet was dat om praktische afspraken te maken en de dagorde vast te leggen.

Vandaag/maandag en de komende dagen snijden de onderhandelaars de hete hangijzers - BHV, het communautaire en de begroting - aan.

Om 14.30 uur brengt Leterme opnieuw tussentijds verslag uit bij de koning. Nadien, om 17.00 uur, vergadert Leterme met de Franstalige onderhandelaars van MR en cdH. Later op de avond, om 19.30 uur, staat een gesprek met de Vlaamse onderhandelaars van Open Vld, CD&V en N-VA op de agenda. De vergaderingen vinden plaats in de Wetstraat 10.
Nu in het nieuws