Somers niet pessimistisch

Print
Er moet meer zijn dan enkel de wil om te praten om woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken niet over te gaan tot de stemming van de splitsingsvoorstellen rond de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat verklaarde Open Vld-voorzitter Bart Somers maandag. Hij toonde zich niettemin niet pessimistisch over de oranje-blauwe slaagkansen.
Somers gaf voor de start van het liberale partijbureau aan dat de regeringsonderhandelaars van MR, CD&V/N-VA, Open Vld en cdH voor een belangrijke week staan. Hij herinnerde aan het standpunt van de Vlaamse partijen dat er een signaal moet zijn om woensdag niet over te gaan tot een stemming van de Vlaamse splitsingsvoorstellen.

Voor Somers houdt dat in dat er sprake moet zijn van ernstige onderhandelingen, dat er een gemeenschappelijke wil moet zijn om door te gaan. Hij verwacht ook dat formateur Yves Leterme een duit in het zakje doet. Hij moet een richting aangeven, luidde het.

Somers houdt er alvast rekening mee dat het woensdag tot een stemming komt. Zijn partij verkiest via onderhandelingen tot een akkoord te komen, maar als er geen perspectief is op een oplossing, vreest de liberale voorzitter dat het tot een stemming komt. Veel zal afhangen van de volgende 48 uur.

De benoeming van de Franstalige burgemeesters in de faciliteitengemeenten kan volgens hem geen deel uitmaken van een oplossing. Somers zei "niet zo pessimitisch" te zijn over de slaagkansen van oranje-blauw. Een oplossing zal volgens hem echter nog niet voor deze week zijn.
Nu in het nieuws