Basketbalclub ontstond 50 jaar geleden in schoot van Xaverius

Print
Borgerhout - Basketbalclub Oxaco bestaat dit jaar 50 jaar en dat werd gisteren sportief en plechtig in het Borgerhoutse Xaveriuscollege gevierd. Alle oud-spelers van 1957 waren graag op deze basketbalreünie present.
BR>
”We zijn uitgegroeid tot een zeer ambitieuze basketbalclub met 13 jeugdploegen en 3 seniorenploegen, en met de nadruk op onze uitgebreide jeugdwerking”, vertelt Oxaco- voorzitter Dirk Marien. Oxaco is niet voor niets een begrip in de (Antwerpse) basketbalwereld.

”Vele van onze spelers zijn naar de professionele basketbaltop doorgestoten. Ons geheim? Sterk talent, veel trainen en uitstekende coaches.”

De roots van Oxaco (oud-leerlingen Xaverius College) liggen- zoals de naam op zich al verklapt- in het Borgerhoutse Xaveriuscollege, maar sinds 1957 legde de basketbalclub een eigen parcours af. Al gauw werd duidelijk dat er ijzersterk talent en coaching bij Oxaco zat. ”De eerste twee jaren dat basket Oxaco bestond, speelden we al kampioen. Daarna schopten we het tot derde nationale”, aldus Marien. ”In acht jaar promoveerden we van provinciale naar eerste klasse.”

Gedurende 50 jaar heeft Oxaco 4787 manjaren gebasket, zijn er 55 ploegen gevormd en 1.081 spelers de revue gepasseerd.

”Het blijft moeilijk voor kleinere clubs om financieel boven water te blijven en de nodige sponsors aan te trekken. Dat is duidelijk hét gesprekspunt, zowel bij oudspelers als de huidige Oxacobasketters: hoe zeer de sport aan de commercie moet toegeven.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio