Janssens terug na week in China

Print
Antwerpen - Burgemeester Janssens keerde zondagavond terug na een week in China. Hij maakte er opnamen voor Canvas, maar bekeek ook onder meer het stadhuis, de haven en het voetbalstadion van Shanghai.
BR>
Patrick Janssens was in China voor opnamen voor het programma China voor beginners, dat wordt gemaakt door het productiehuis Kanakna en begin volgend jaar wordt uitgezonden.

“Ik heb afgelopen week drie verschillende plaatsen bezocht”, zegt hij. “Een klein dorp aan een meer, de middelgrote stad Huaxi met 50.000 inwoners en de wereldstad Shanghai, waar twintig miljoen mensen wonen.”

“China staat veel verder dan wij denken. In Huaxi, dé modelstad voor het platteland, beschikt elke inwoner over meer dan honderd vierkante meter woonruimte. Er staat een flatscreen in alle kamers van het huis en elk gezin heeft drie auto’s.”

“In Shanghai viel het me op dat de haven kampt met dezelfde uitbreidingsproblemen als de onze. Ook daar is de uitdieping van de rivier een grote uitdaging voor de toekomst. Maar Shanghai heeft wel het voordeel dat het nog kan uitwijken naar eilanden in de zee.”

Janssens informeerde ook naar de werking van de politie. “Het 44.000 man sterke korps werkt aan dezelfde doelstellingen als wij: kwalitatieve rekrutering en een beter contact met de bevolking.

De samenwerking met wijkcomités gaat er heel ver, bij ons zou al gauw sprake zijn van een politiestaat.”

Ten slotte bekeek Janssens ook het lokale voetbalstadion. “De grond is van de stad, maar de infrastructuur is volledig met privégeld gefinancierd. Met tweehonderd evenementen per jaar is de zaak zeer rendabel. Het kan dus toch, althans in Shanghai.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio