Olympische Spelen om Brussel vooruit te helpen?

Olympische Spelen om Brussel vooruit te helpen?

Olympische Spelen om Brussel vooruit te helpen?

Print
Terwijl de debatten met betrekking tot de toekomst van Brussel over de uitbreiding van het gewest tot 31 gemeenten, tot 62 gemeenten of enkel met de faciliteitengemeenten gaan, brengt wetenschapster Caroline Van Wynsberghe van de Franstalige universiteit UCL twee andere mogelijkheden aan: een stedelijke gemeenschap naar het voorbeeld van het Noord-Franse Rijsel (Lille) of een beleid van samenwerking zoals tussen Berlijn en de deelstaat Brandenburg.
De ideeën van Van Wynsberghe staan in het wetenschappelijke tijdschrift Brussels Studies en Le Soir bericht er maandag over. Lille Métropole Communauté Urbaine (LMCU) is een associatie van 85 gemeenten. In Rijsel zijn de noties stedelijke gemeenschap en internationale metropool nauw met elkaar verweven, zegt de wetenschapster.

Anderzijds hebben een reeks gebeurtenissen bijgedragen tot de ontwikkeling van de internationale uitstraling van Rijsel, waaronder het Frans-Engelse verdrag voor de aanleg van de tunnel onder het Kanaal. Hoewel LMCU niet hetzelfde statuut noch dezelfde autonomie als het Brusselse gewest heeft, doen de bevoegdheden van Rijsel toch aan die van onze gewesten denken, aldus Van Wynsberghe.

Berlijn is net als Brussel dan weer een entiteit die als een enclave in de deelstaat Brandenburg ligt. Maar "in tegenstelling tot de Belgische situatie is meteen na de Duitse hereniging de wens geuit synergieën tussen de twee entiteiten tot stand te brengen".

De overname van het model van Rijsel zou volgens Le Soir het voordeel hebben dat een onrealistische uitbreiding van het Brusselse gewest vermeden kan worden. Zoals dat het geval was voor Lille 2004 zou een project als de organisatie van de Olympische Spelen in Brussel een gelegenheid zijn om de verschillende actoren te verenigen die bij de Brusselse metropool betrokken zijn.

Een partnerschap tussen de negentien Brusselse gemeenten en een aantal Brabantse gemeenten zou in dit kader "een systeem van hoofdstedelijke samenwerking op gang kunnen brengen dat vervolgens in de oprichting van een stedelijke gemeenschap zou kunnen uitmonden".
Nu in het nieuws