Chinese sonde in baan rond Maan gekomen

Print
De bijna twee weken geleden succesvol gelanceerde Chinese Maansonde Chang'e-1 heeft de 380.000 km lange weg naar de natuurlijke satelliet van de Aarde achter de rug en is in een baan rond de Maan gekomen, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China maandag gemeld.
Nadat een op de basis Xichang gelanceerde Lange Mars 3A draagraket de sonde succesvol had uitgezet, bleef de eerste Chinese Maanverkenner een aantal dagen baantjes rondom onze planeet trekken. De onbemande sonde spoedde zich sinds midden vorige week aan 2,3 km per seconde naar zijn doelwit.

Het tuig is maandag na een remmanoeuvre succesvol in een elliptische baan rond de Maan gekomen. Het dichtste punt van de omloop bedraagt 200 km.

De 2,3 ton wegende sonde moet een jaar lang foto's maken van het oppervlak van het hemellichaam. De eerste beelden worden midden deze maand verwacht.

De Chang'e-1 is de eerste sonde in een ambitieus Chinees maanprogramma. De missie krijgt uitzonderlijk veel aandacht in de Chinese staatsmedia die de vlucht een mijlpaal in de technologische vooruitgang van het land noemen. Zo komen cruciale fasen, zoals het delicate remmanoeuvre, live op de staatstelevisie.
Nu in het nieuws