Meteorietinslag in raampje ruimteveer Discovery

Meteorietinslag in raampje ruimteveer Discovery

Meteorietinslag in raampje ruimteveer Discovery

Print
Kort nadat de bemanningen van het Internationaal Ruimtestation ISS en de shuttle Discovery zondag afscheid van elkaar hadden genomen, is een gaatje in een raampje van de ruimtependel ontdekt, zo heeft de gezaghebbende website space.com maandag gemeld.
De zeven opvarenden van de Discovery en de drie bewoners van het ISS namen emotioneel afscheid van elkaar, na een bewogen maar geslaagde assemblagemissie met als orgelpunt een niet voorziene en riskante ruimtewandeling. Niet alleen werd de module Harmony aangehecht, maar werd ook een set zonnepanelen helemaal naar het uiteinde van de spacemeccano overgebracht.

Toen een van de twee zonnepanelen van die set niet helemaal kon openklappen vanwege beschadiging, trokken twee astronauten naar buiten om de zonnebatterij succesvol te herstellen en helemaal te laten ontvouwen. De twee liepen meer risico dan ooit want het paneel zat onder stroom en de twee ruimtewandelaars bevonden zich buiten de veiligheidsszone wat zuurstofvoorraad betreft.

Nadat de luiken tussen beide ruimteschepen om 21.03 uur Belgische tijd waren dichtgegaan, werd een gaatje in een 6,3 cm dik raampje van de Discovery ontdekt. Het is er ontstaan door de inslag van een micrometeoriet, aldus space.com. De astronauten stuurden foto's naar de vluchtleiding ter analyse.

De Discovery moet zich vandaag/maandag om 11.53 uur Belgische tijd losmaken van het ISS om woensdag op het Kennedy Space Center te landen.
Nu in het nieuws