Meeste bruggepensioneerden in zeven jaar tijd

Meeste bruggepensioneerden in zeven jaar tijd

Meeste bruggepensioneerden in zeven jaar tijd

Print
In de eerste jaarhelft zag het er even naar uit dat er een dalende trend was, maar sinds enkele maanden is het aantal bruggepensioneerden opnieuw aan het stijgen, meldt De Tijd. Eind september waren er volgens de krant 113.964 bruggepensioneerden. Dat is het hoogste aantal sinds juli 2000.
De toename is zeker niet spectaculair. Maandelijks gaat het om enkele tientallen tot honderden bruggepensioneerden extra. Maar de trend is wel duidelijk.

Sinds juni zijn er iedere maand bruggepensioneerden bijgekomen. In die maand dook ook een nieuwe categorie in de statistieken op: bruggepensioneerden die beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. Het gaat om werknemers vanaf 50 of 52 jaar die na een bedrijfsherstructurering of sluiting in het brugpensioenstelsel belanden. Door het Generatiepact zijn ze, althans op papier, verplicht werk te blijven zoeken en een passende betrekking te aanvaarden.

Maar de toename is niet te wijten aan die nieuwe categorie. Eind september zaten welgeteld 50 bruggepensioneerden in die groep. Door de langdurige procedure zullen de gevolgen van de grote herstructureringen in bedrijven als Audi Brussel, Opel Antwerpen en Agfa-Gevaert pas begin 2008 merkbaar worden in de statistieken van de RVA.
Nu in het nieuws