Fijn stof dodelijker dan gedacht

Fijn stof dodelijker dan gedacht

Fijn stof dodelijker dan gedacht

Print
"Van de niet-rokende Vlamingen sterft uiteindelijk 2,5 tot 12,5 procent aan kanker als gevolg van de milieuvervuiling." Dat zegt Nic Van Larebeke, specialist kankerpreventie van de Universiteit Gent en woordvoerder van het Steunpunt Milieu en Gezondheid.
"We onderschatten nog steeds de impact van lage dosissen fijn stof. Een student van mij becijferde in zijn doctoraat dat we 10.000 dodelijke longkankers per miljoen inwoners mogen toeschrijven aan fijn stof. Voor hart- en vaatziekten is dat allicht van dezelfde orde." De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert (veel) lagere slachtoffercijfers voor fijn stof, maar studies van de Europese Unie geven Van Larebeke gelijk.

In absolute cijfers bezwijken 125.000 tot 625.000 niet-rokende Vlamingen in de loop van hun leven aan kanker en hart- en vaataandoeningen die Van Larebeke toeschrijft aan milieufactoren.

"Voor een goed begrip: kanker is altijd een samenloop van veel factoren, waaronder het milieu. Maar er is geen kanker in Vlaanderen die niét met het milieu te maken heeft.".
Nu in het nieuws