Wereldreizigers veroveren Ama Dablam

Griet Veris uit Herentals en haar vriend Nico Merciny uit Nijlen hebben de top van de Ama Dablam in Nepal gehaald. Net voor de beklimming kreeg de jonge vrouw niettemin nog af te rekenen met onderkoeling.

jmartynowski

BR>

Griet Veris en Nico Merciny schatten de kans dat ze de top van de Ama Dablam op 6.856 meter boven de zeespiegel zouden halen in op zo'n vijftig procent. Het Kempense paar maakte deel uit van een grotere, internationale expeditie, toen het eind oktober vanuit het kamp op de flank van de berg de top nagenoeg binnen handbereik zag liggen.

Onderkoeling

Toch leek de natuur even stokken in de wielen te steken. De bedoeling was dat de klimmers en hun sherpa's naar de top zouden trekken na een overnachting in een hoger gelegen kamp, maar dat kreeg net voordien te maken met een reeks gevaarlijke sneeuwlawines. De groep besloot dan maar rechtstreeks naar het hoogste punt te klimmen.

Ook Griet Veris zelf kreeg het even moeilijk. "Ze vertoonde onderkoelingsverschijnselen", rapporteert een teamlid vanop Ama Dablam. "Een sherpa en de leider konden haar wat helpen opwarmen en gaven haar warme thee. Ze voelde zich daarna beter en zette door naar de top." Twee andere leden van de expeditie moesten met de helikopter ontzet worden omdat ze te kampen kregen met bevroren ledematen.

De beklimming van de Nepalese berg is het letterlijke hoogtepunt van de wereldreis die het sportieve koppel maakt. De twee vertrokken afgelopen zomer en verwachten een jaar van huis te zijn. Op het programma staan nog lange trekkingtochten in onder meer Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Hans OTTEN

users.telenet.be/griet-nico

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio