Steenovens valt in de prijzen

Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft de Steenovens-hoeve in Sint-Amands zopas bekroond met een prijs van 10.000 euro. Met die prijs worden bakovens en vakwerkleembouw weer in ere hersteld.

jmartynowski

BR>

"Deze prijs beloont de sociaal-economische invalshoek waarmee we natuur en erfgoed benaderen in ons restauratieproject voor de Steenovens", zegt Sint-Amandsenaar Jules De Keersmaecker. Hij is ondervoorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS) die de 16de-eeuwse hoeve beheert en laat restaureren. In het voorjaar start de KVNS met de aanleg van een wijngaard en plantentuin. Later komen er nog een infopunt van het KMI en Volkssterrenwacht Urania en een trekkershut. De restauratie gebeurt in samenwerking met de VDAB en Natuurpunt.

De Steenovens moet uitgroeien tot een kenniscentrum over onroerend agrarisch erfgoed, vooral oude historische hoeves. Dat moet bewoners of eigenaars van zo'n hoeves bijscholen om hun erfgoed op de beste manier te bewaren of restaureren. Centraal in dat vormingsopzet staan de oude bakovens, bijgebouwen die vroeger als 'bakhuis' een vast onderdeel van elke hoeve waren. Ook op vakwerkleembouw focust de vorming om zijn ecologische waarde.

"We zien dat bewoners van historische hoeves hun gebouw vaak ontdoen van elke vroegere landbouwactiviteit, maar wel dat bakhuis met de oven bewaren. Hoe die weer klaar te krijgen om er brood in te bakken, weten of kunnen ze meestal niet. Daar willen we met ons project wat aan veranderen", licht De Keersmaecker nog toe.

De KVNS start haar vormingsproject in februari in samenwerking met het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen.

Taf PAUWELS

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio