Vossenlintworm leidt tot dodelijke leverziekte

Print
Stabroek - Pater Jan Blockx (89) trekt al bijna dertig jaar op 3 november, de naamdag van Sint-Hubertus, met zijn kwispel langs de Stabroekse bakkerijen. De gewijde krentenbroodjes beschermen de polderbewoners tegen hondsdolheid. Met de opmars van de vos worden de broodjes weer actueel. Of niet? "De in het wild levende vos in Vlaanderen is al jaren rabiësvrij", zegt Thomas Ceulemans van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "De vossenlintworm is een ander probleem."
BR>
Dit weekend vinden in heel Vlaanderen dierenwijdingen ter ere van Sint-Hubertus plaats. Paarden en honden krijgen een homp gewijd brood die hen moet beschermen tegen hondsdolheid. Niet alleen de boerderijdieren, ook de -bewoners aten vroeger van het brood. In bepaalde streken, zoals in de Antwerpse polder, houden ze die traditie nog altijd in ere.

Krentenbroodjes

Pater Jan Blockx trekt sinds zijn terugkeer als missionaris uit Burundi al 28 jaar elke derde november van het jaar, de naamdag van de Heilige Hubertus, langs de bakkerijen van Stabroek. In de andere parochies doen de pastoors hetzelfde. "Rond 4.30u begint mijn man de huibekens te bakken", vertelt de echtgenote van bakker Greg De Schutter. "Dat zijn krentenbroodjes. De mensen uit deze streek voelen zich na het eten van zo'n broodje beschermd."

Pater Jan, een boswachterszoon uit de Kempen, heeft in al die jaren niet één geval van razernij gezien. "Zelfs niet in Burundi. Je kon het niet genezen. Daarom moest je het zeker voorkomen."

Meer dan twintig jaar was de vos zo goed als verdwenen in de polder. Nu zijn de dieren er opnieuw goed vertegenwoordigd. Op de A12/Havenweg werden vorige week twee kadavers van vossen aangetroffen. Ook voorbij de brug aan de Hooge Maey lag een dode vos.

Reinaert wordt meer en meer het slachtoffer van het verkeer. Vorige week werden twee vossen doodgereden op de E19, in Rumst en even voorbij Zemst. "Ze zwerven uit. Het jachtseizoen is begonnen en de maïs is afgereden", zegt Thomas Ceulemans van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Of we nu allemaal huibekens moeten eten? "Nee, de wilde vos is in Vlaanderen al jaren rabiësvrij."

Als de krentenbroodjes in de polder bescherming moeten afroepen, dan zou het beter tegen de vossenlintworm zijn. Onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek wees uit dat 4 procent van de Vlaamse vossenpopulatie besmet is met de lintworm. Een besmet persoon kan vijftien jaar perfect functioneren en dan pas worden getroffen door de dodelijke leverziekte alveolaire echinococcosis.

De eitjes van de lintworm zitten in de uitwerpselen of vacht van besmette vossen, honden of katten. Jagers, boswachters, land- en tuinbouwers en honden- en kattenbezitters behoren tot de risicogroepen.

Handen wassen

Kinderen die in een bos spelen, moeten dus best altijd hun handen wassen. Ook laaggroeiend bosfruit zoals bramen of wilde aardbeien mag je nooit ongewassen opeten.

Kristin MATTHYSSEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio