Kinderen uiten zich in cultuurzakboekje

Achthonderd kinderen uit veertien basisscholen van Beveren beschikken voortaan over een eigen cultuurzakboekje. Daarin kunnen ze aantekeningen maken over hun belevingen op het vlak van muziek, toneel, film, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. In zijn vorm is het cultuurzakboekje een Vlaamse primeur.

BR>

Met het cultuurzakboekje in klein en voorgedrukt mapformaat bezorgt het cultuurcentrum de basisscholen een handig educatief instrument waarin de kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar hun culturele ervaringen en emoties kwijt kunnen. "Cultuur wekt vele gevoelens op", zegt cultureel medewerkster Tine Mendonck van Ter Vesten.

"Kinderen worden triest na het lezen van een boek of zijn uitgelaten na een spannende toneelvoorstelling. Het is belangrijk dat zij nadien over hun ervaringen kunnen praten. In het cultuurzakboekje kunnen ze na elk klassikaal cultuurmoment hun impressies kwijt.

"De kinderen worden vaak geconfronteerd met een sterk gevarieerd cultuuraanbod", zegt directeur Kris Deckers van De Oogappel, waar het zakboekje een testfase onderging. "Zo krijgen ze vele impulsen. Om ze niet te vergeten is het belangrijk dat ze vastgelegd worden. Met het cultuurzakboekje kunnen ze de vele snippers samenvoegen tot een puzzel."

Volgens directeur Rik Van Daele van Ter Vesten wordt er al aan een proefproject voor kleuters gewerkt. "Ook secundaire scholen toonden al interesse voor een voortzetting van het cultuurzakboekje volgens een aangepast ontwerp", aldus Van Daele.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio