Schepencollege beraadt zich over vervuiling carbonstof

Print
Rumst - Burgemeester Francy Van der Wildt (sp.a) dreigt ermee het bedrijf ACB in Terhagen (Rumst) te sluiten. Slechte werkomstandigheden en overtredingen tegen de exploitatievergunning maken dat het klachten regent van bewoners en bedrijven in de buurt.
BR>
Het bedrijf ACB voert carbonpoeder uit Egypte in. In het bedrijf op het industrieterrein aan de Polder wordt het gitzwarte poeder machinaal in kleinere eenheden verpakt om dan verder door te verkopen als basisstof voor het aanmaken van autobanden. "De werkomstandigheden voor de arbeiders in Terhagen zijn allesbehalve ideaal" zegt Van der Wildt. "Bij een plaatsbezoek zag ik werkomstandigheden die je alleen in verre landen nog mogelijk acht. De werkdruk ligt zo hoog dat er blijkbaar zelfs geen tijd overblijft voor een minimale poetsbeurt."

De sociale en milieu-inspectie dwong de zaakvoerders in het verleden al tot zware aanpassingen. Geen enkele arbeider loopt nog rond zonder beschermende kledij en masker. Toch blijkt nu dat nog steeds niet alles volgens de regels van de wet verloopt. Bewoners en bedrijven in de buurt telefoneerden vorige week meermaals naar de burgemeester omdat de omgeving geregeld een roetwolk over zich kreeg. "We dwongen de zaakvoerders tot meerdere belangrijke aanpassingen die ze ook beloofden uit te voeren. Zo moesten ze onder meer roetfilters plaatsen, maar blijkbaar gingen die vorige week stuk. In feite hoort een dergelijk bedrijf helemaal niet thuis in de buurt van een woonkern zoals hier het geval is."

Zaakvoerder Serge Klunder ontkent de moeilijkheden niet. "We hadden vorige week problemen met onze filterinstallatie. De technici hebben de installatie hersteld, maar de ventilatoren blijkbaar verkeerd aangesloten. In plaats van het stof binnen te houden, bliezen ze het goedje naar buiten. Ik wil wel opmerken dat het absoluut onschadelijk is, maar wel vervelend als het bijvoorbeeld op je auto terechtkomt."

Deze week komt het dossier, dat door de milieuambtenaar werd samengesteld, op de tafel van het schepencollege. De burgemeester belooft alvast drastische maatregelen. Zelfs een sluiting behoort tot de mogelijkheden.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio